fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi snažno porasli

Indeksi snažno porasli

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi snažno porasli, nakon što je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), podigla kamatne stope 0,5 procentnih poena i najavila dalje povećanje cijene novca kako bi suzbila previsoku inflaciju.

Dow Jones ojačao je 2,81 odsto na 34.061 bod, dok je S&P 500 skočio 2,99 odsto na 4.300 poena, a Nasdaq indeks 3,19 odsto na 12.964 boda.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su u srijedu da povećaju ključne kamate 0,5 procentnih poena, u raspon od 0,75 do jedan odsto, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca od 2000. godine, što se i očekivalo na tržištima, prenosi Hrportfolio.

Fed je već na sjednici u martu povećao kamate 0,25 procentnih poena, kako bi suzbio inflaciju koja je dostigla najviše vrijednosti u 40 godina, a očekuje se da će i narednih mjeseci agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

„Inflacija je previsoka i razumijemo poteškoće koje uzrokuje. Krećemo ekspeditivno kako bismo je spustili”, kazao je predsjednik FED-a, Jerome Powell, na konferenciji za novinare.

On je dodao da će se i na narednim sjednicama razmatrati povećanje kamata od 0,5 procentnih poena, napomenuvši da se povećanje od 0,75 procentnih poena ne razmatra.

Fed je najavio i smanjenje bilanse, koja je dostigla devet biliona USD, jer je centralna banka za vrijeme koronakrize kupovala obveznice kako bi održala likvidnost u finansijskom sistemu i niske kamatne stope.

Nakon poruka Fed-a, berzanski indeksi su se kretali u pozitivnom i negativnom području, a potom su snažno porasli.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše u energetskom i finansijskom.

Kako smatraju analitičari, rast cijena dionica, uprkos najavama daljnjeg povećanja kamata, zahvaljuje se uklanjanju neizvjesnosti s tržišta, s obzirom na to da je Powell kazao da se ne razmatra povećanje cijene novca od 0,75 procentnih poena.

Uz to, kako su naveli, ulagači igraju na to da će se s povećanjem kamata inflacija spustiti, a da ekonomija neće uroniti u recesiju, nego se samo, kako je kazao Powell, mekano prizemljiti.

Posljednjih mjeseci berzanski indeksi na Wall Streetu oštro su pali, zbog rata u Ukrajini, visoke inflacije i najava zaoštravanja monetarne politike.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,9 odsto na 7.493 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,49 odsto na 13.970 poena, a pariski CAC 1,24 odsto na 6.395 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...