fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa jer se ulagači plaše jačanja inflacije i jer se nastavlja rotacija kapitala iz tehnološkog u cikličke sektore.

Dow Jones oslabio je 35 bodova ili 0,1 odsto, na 34.742 boda, dok je S&P 500 pao 1,04 odsto, na 4.188 poena, a Nasdaq indeks 2,55 odsto, na 13.401 bod.

Nakon snažnog rasta u petak, ti indeksi su skliznuli s rekordnih nivoa jer se ulagači plaše jačanja inflacije, prenosi Hina.

U petak su strahovanja od ‘pregrijavanja’ ekonomija popustila, nakon što je objavljeno da je u aprilu broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao znatno sporije nego što se očekivalo.

Međutim, ulagači se plaše jačanja inflacije ne samo zbog povećane potrošnje nego i zbog narušenih lanaca nabavke sirovina, zbog čega cijene sirovina rastu.

„Kada se lanci nabavke sirovina ponovo normalizuju, ta će strahovanja oslabiti. Međutim, do tada će proći još neko vrijeme”, kazao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Iz američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) već mjesecima poručuju da se očekuje jačanje inflacije, ali da će to biti privremeno i neće dovesti do zaoštravanja monetarne politike. Međutim, ulagači nijesu sigurni u to.

U međuvremenu, nastavlja se preseljenja kapitala iz tehnološkog sektora, koji je prošle godine za zatvaranja ekonomija predvodio po rastu cijena, u cikličke sektore, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od otvaranja privreda i ubrzanja oporavka od koronakrize.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dosad je oko 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, pri čemu je njih oko 87 odsto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije mjesec očekivali rast od oko 25 odsto.

Ukoliko ostane tako do kraja sezone objava rezultata, biće to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

I na evropskim berzama trgovalo se oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 odsto, na 7.123 boda, dok je frankfurtski DAX stagnirao na 15.400 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,01 odsto, na 6.385 bodova.

Najčitanije