fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli uprkos protestima u SAD-u

Indeksi porasli uprkos protestima u SAD-u

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u utorak su porasle uprkos masovnim protestima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), jer su ulagači usmjereni na pozitivne vijesti o popuštanju resktriktivnih mjera i znacima oporavka od koronakrize.

Dow Jones je ojačao 1,05 odsto na 25.742 boda, dok je S&P 500 porastao 0,82 odsto na 3.080 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 odsto na 9.608 bodova, prenosi Hrportfolio.

S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su u šest od posljednjih sedam dana, zahvaljujući vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postepenom otvaranju ekonomije u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku od koronakrize.

Zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže nivoe u više godina.

Sada je od rekordnog nivoa, dosegnutog 19. februara, udaljen još samo devet odsto, Nasdaq indeks dva odsto, a Dow Jones 13 odsto.

Masovni protesti u SAD-u traju već sedam dana, od kada je u Mineapolisu prilikom nasilnog hapšenja policajac ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za nove nemire nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio primjenom veće sile.

Demonstranti se protive policijskom nasilju i rasizmu i marširaju ulicama mnogih gradova, među kojima su Njujork i Los Anđeles, ali i Vašington.

Uprkos tome, kao i napetostima između SAD-a i Kine u vezi Hong Konga i drugih pitanja, Wall Street je nastavio da raste uprskos oštrom padu američke privrede u prvom tromjesečju i smanjenju zarada kompanija.

U drugom tromjesečju će ekonomija oslabiti i oštrije nego u prvom, zbog paralize usljed uvođenja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija nanijela najvećoj svjetskoj ekonomiji pokazaće u petak izvještaj o zaposlenosti. Analitičari procjenjuju da je u maju ukinuto osam miliona radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 odsto.

Na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,87 odsto na 6.220 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,75 odsto na 12.021 bod, a pariski CAC 2,02 odsto na 4.858 bodova.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...