fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali zbog širenja omikrona

Indeksi pali zbog širenja omikrona

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi su u ponedjeljak na Wall Streetu pali više od jedan odsto, jer ulagače zabrinjava brzo širenje omikron varijante koronavirusa, što je navelo niz zemalja na novo uvođenje restriktivnih mjera.

Dow Jones je oslabio 1,23 odsto na 34.932 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,14 odsto na 4.568 bodova, a Nasdaq indeks 1,24 odsto na 14.980 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad indeksa posljedica je zabrinutosti ulagača, jer u svijetu brzo raste broj zaraženih omikronom, koji je zarazniji od prethodnih varijanti koronavirusa.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je varijanta omikron zabilježena u 89 zemalja, te da se broj slučajeva udvostručuje u 1,5 do tri dana u područjima prenosa u zajednici.

Stoga sve više zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju i Dansku, ponovo uvodi restriktivne mjere, i to uoči božićnih praznika.

Ulagači se plaše da će nove restrikcije na putovanja, društveni život i poslovanje dovesti do usporavanja oporavka ekonomije od koronavirusa. Uz to, broj novih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dramatično je porastao tokom vikenda, a varijanta omikron odgovorna je za 73 odsto novozaraženih.

Zabrinutost je tim veća što se i inflacija u mnogim zemljama kreće na najvišim nivoima u više godina, što bi moglo navesti centralne banke na ukidanje monetarnih podsticaja i povećanje kamatnih stopa.

Prošle sedmice američka centralna banka najavila ubrzanje procesa ukidanja programa kupovine obveznica i signalizirala moguće povećanje kamata u idućoj godini čak u tri navrata.

Uprkos padu u posljednje vrijeme, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine oko 20 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,99 odsto na 7.198 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,88 odsto na 15.239 bodova, a pariski CAC 0,82 odsto na 6.870 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...