fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali uoči odluka Feda

Indeksi pali uoči odluka Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon blagog rasta dan prije, jer su ulagači nesigurni uoči odluka čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) ali i zbog jačanja geopolitičkih napetosti.

Dow Jones oslabio je 66 bodova ili 0,19 odsto, na 34.297 bodova, dok je S&P 500 pao 1,22 odsto, na 4.356 poena, a Nasdaq indeks 2,28 odsto, na 13.539 bodova, prenosi Hina.

Nakon pada u ponedjeljak, Nasdaq indeks zaronio je još dublje u područje korekcije, dok se S&P 500 našao nadomak tog područja, pa je sada 9,2 odsto ispod svog prethodnog rekordnog nivoa, dostignutog 3. januara.

„Krećemo se oko tg nivoa od minus deset odsto, pa se ulagači pitaju je li vrijeme za zaštitu svog novca i prodaju dionica ili su cijene prenisko pale, pa je prilika za kupovinu”, kazao je portfelj menadžer u firmi Globalt, Tom Martin.

Nesigurnost na tržištu posljedica je neizvjesnosti uoči odluka čelnika Feda. Njihova dvodnevna sjednica završava danas, kada će biti objavljeno saopštenje i kada će predsjednik centralne banke Jerome Powell održati konferenciju za medije.

Potpuno je jasno da će Fed uskoro početi povećavati ključne kamatne stope jer je inflacija dosegnula sedam odsto, najviši nivo u gotovo 40 godina.

Međutim, pitanje je koliko će Fed krenuti agresivno u suzbijanje inflacije. Analitičari procjenjuju da bi već u martu mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi jedan odsto.

Međutim, posljednji pokazatelji upućuju na to da je širenje omikron varijante koronavirusa usporilo ekonomske aktivnosti.

U svakom slučaju, slijedi zaoštravanje monetarne politike, nakon što su dvije godine monetarni podticaji Feda i fiskalni podticaji vlasti podržavali oporavak ekonomije od koronakrize i rast tržišta dionica.

Ulagači su nesigurni i zbog napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine.

U fokusu ulagača su i poslovni izvještaji, a rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja.

Dosad je izvještaje objavilo 79 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 81 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile 24,1 odsto veće nego godinu prije.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,02 odsto, na 7.371 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 odsto, na 15.123 boda, a pariski CAC 0,74 odsto, na 6.837 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...