fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali treći dan zaredom

Indeksi pali treći dan zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu, u srijedu su berzanski indeksi pali treći dan zaredom, jer ulagači ne pronalaze razloge za dalju kupovinu dionica nakon snažnog rasta njihovih cijena od početka godine.

Dow Jones oslabio je 0,52 odsto na 25.673 boda, S&P 500 skliznuo je 0,65 odsto na 2.771 poena, a Nasdaq indeks 0,93 odsto na 7.505 bodova, prenosi HRportfolio.

Analitičari smatraju da nakon kraja sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je 10,6 odsto, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Države (SAD) i Kine, kao i porukama iz američke centrale banke, Federalnih rezervi (Fed) da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa.

S&P 500 je nadoknadio veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, trzavica između Vašingtona i Pekinga i povećanja kamata Feda u četiri navrata tokom prošle godine.

Posljednjih dana nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle podstaći tržište, pa se trguje oprezno.

Predsjednik u kompaniji Chase Investment Counse, Peter Tuz, kazao je da su od početka godine cijene dionica snažno porasle i više se ne može reći da su jeftine.

“Kako nedostaje pozitivnih pokretača, lako je povući zaradu s tržišta”, naveo je Tuz.

Uz to, ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalne ekonomije, što će uticati na zarade kompanija.

Fed-ov izvještaj pokazao je da centralna banka očekuje dalji rast američke ekonomije u prvom tromjesečju ove godine, ali usporenijim tempom zbog usporavanja globalne ekonomije i zbog toga što dio američkih državnih službi nije radio 35 dana, jer se Bijela kuća i Kongres nijesu na vrijeme dogovorili oko proračuna.

Nakon što su posljednjih sedmica mnoge kompanije upozorile na usporavanje rasta globalne ekonomije, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju.

Početkom godine očekivali su rast zarada u prvom ovogodišnjem kvartalu za 5,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok sada očekuju pad od oko jedan odsto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

Na većini evropskih berzi cijene dionica u srijedu su pale.

Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,28 odsto na 11.587 bodova, pariski CAC 0,16 odsto na 5.288 bodova.

Londonski FTSE ojačao je 0,17 odsto na 7.196 bodova.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...