fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali nakon poruka Fed-a

Indeksi pali nakon poruka Fed-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka centralna banka, Federealne rezerve (Fed), poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,38 odsto na 34.168 bodova, dok je S&P 500 pao 0,15 odsto na 4.349 poena. Nasdaq indeks ojačao je neznatno na 13.542 boda.

Indeksi su, sve do saopštenja sa sjednice Fed-a, bili u pozitivnom području, ali su potom pali jer je ulagače iznenadio agresivniji nego što se očekivalo plan centralne banke o zaoštravanju monetarne politike, prenosi Hrportfolio.

“Kako je inflacija znatno iznad dva odsto, a tržište rada snažno, uskoro će biti neophodno povećati ključne kamatne stope”, navodi se u saopštenju sa dvodnevne sjednice.

Iako Fed nije naveo kada će tačno povećati kamate, analitičari smatraju da će to biti u martu. Biće to prvo povećanje cijene novca od decembra 2018. godine.

U martu bi, kako tumače analitičari poruke Fed-a, centralna banka mogla završiti program kupovine obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilanse.

To su agresivniji planovi Fed-a nego što se na tržištu očekivalo.

„Kada su na konferenciji za medije novinari pitali predsjednika Fed-a, Jeromea Powella, hoće li Fed na svakoj sjednici razmatrati povećanje kamata, što bi značilo da bi ih ove godine povećao u više od četiri navrata, Powell nije rekao da neće. To upućuje na to da bi kamate, ako bude potrebno, mogle biti povećane više nego što se očekivalo”, rekao je direktor u firmi Independent Advisor Alliance, Chris Zaccarelli.

Potpuno je jasno da Fed mora početi da povećava kamate, jer je inflacija dostigla sedam odsto, najvišu vrijednost u gotovo 40 godina.

No, pitanje je koliko će Fed biti agresivan u suzbijanju inflacije. Analitičari su do sada procjenjivali da će u martu povećati kamate 0,25 procentnih poena, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi jedan odsto.

U fokusu ulagača su i poslovni izvještaji, a rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja.

Do sada je izvještaje objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 81 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bile oko 24 odsto veće nego godinu prije.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,33 odsto na 7.469 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,22 odsto na 15.459 poena, a pariski CAC 2,11 odsto na 6.981 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...