fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali

Indeksi oštro pali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, najviše u tehnološkom sektoru, jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke centralne banke rastu prinosi na državne obveznice.

Dow Jones je oslabio 1,51 odsto na 35.368 bodova, dok je S&P 500 pao 1,84 odsto na 4.577 poena, a Nasdaq indeks 2,6 odsto na 14.506 bodova.

Najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, pa su oštro skliznuli i S&P indeks tog sektora, kao i Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, prenosi Hrportfolio.

Taj sektor je vrlo osjetljiv na kretanje kamatnih stopa, a kako se očekuje da će američka centralna banka, Fedealne rezerve (Fed), već u martu povećati kamate, rastu prinosi na američke državne obveznice.

Na dvogodišnje su premašili jedan odsto prvi put od februara 2020. godine, dok su na referentne desetogodišnje obveznice dostigli novu najvišu vrijednost u dvije godine.

„Nedavni podaci o visokoj inflaciji izazvali su strahovanja od Fed-ovih poteza, pa sada rastu prinosi na obveznice. No, ne samo da rastu, nego rastu rapidno, što je uzburkalo tržište”, rekla je analitičarka u firmi Edward Jones, Mona Mahajan.

Prošle sedmice je objavljeno da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošlogodišnjem decembru dostigla sedam odsto na godišnjem nivou, najviše u gotovo četiri decenije, a već sedmicama iz Feda- poručuju da će preduzeti sve što je potrebno da se inflacija ne ukorijeni.

To znači da uskoro počinje zaoštravanje monetarne politike, nakon što je gotovo dvije godine Fed štampao novac i držao kamate rekordno nisko kako bi podstakao oporavak ekonomije od koronakrize.

Fed je već u decembru ubrzao ukidanje programa kupovine obveznica, a sada iz centralne banke poručuju da bi u martu mogli povećati ključne kamate.

Analitičari procjenjuju da bi tada kamate mogle biti povećane 0,25 procentnih poena, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Osim monetarne politike, u fokusu ulagača biće narednih sedmica poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je počela sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja.

Ulagače su u utorak razočarali slabiji nego što se očekivalo rezultati Goldman Sachsa, pa je cijena dionice te investicione banke pala sedam odsto, što je na niže povuklo cjelokupni finansijski sektor.

Ipak, rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Do sada su izvještaje objavile 33 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 70 ossto nadmašilo očekivanja po zaradama.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle oko 23 odsto u odnosu na isti period 2020.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,63 odsto na 7.563 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,01 odsto na 15.772 poena, a pariski CAC 0,94 odsto na 7.133 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...