fbpx
NaslovnicaMINA BusinessI dalje ima interesovanja za uvoz klasičnih sijalica

I dalje ima interesovanja za uvoz klasičnih sijalica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pojedina preduzeća i dalje su zainteresovana za uvoz klasičnih sijalica sa žarnom niti, čije je stavljanje na tržište zabranjeno, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

“Kako taj propis ne zabranjuje stavljanje sijalica u slobodan promet, odnosno uvoz, uvoznici mogu biti izloženi troškovima carinskog postupka za robu koju kasnije ne mogu stavljati na tržište i prodavati na teritoriji Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, iz Uprave su ponovo obavijestili ovlašćene zastupnike, uvoznike i distributere, kao i crnogorsku javnost o predmetnom propisu.

Prema saznanjima Uprave carina koja obavlja kontrolu uvoza robe i Tržišne inspekcije koja kontroliše stavljanje na tržište proizvoda, određeni broj privrednih subjekata koji se bave uvozom sijalica nije informisan o zabrani stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti.

“Ministarstvo ekonomije je, u proteklom periodu, donijelo određeni broj pravilnika kojima se uređuje uvođenje zahtjeva eko dizajna pojedinih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih manje efikasnih tehnologija sa tržišta”, podsjetili su iz Uprave.

U praktičnom smislu‚ primjena zahtjeva eko dizajna znači zabranu stavljanja na tržište uređaja koji ne ispunjava propisane zahtjeve u pogledu energetske efikasnosti odnosno ne ispunjava određene funkcionalne zahtjeve.

“Jedan od propisa, koji se primjenjuje od 1. jula prošle godine je Pravilnik o tehničkim zahtjevima eko dizajna neusmjerenih sijalica za domaćinstvo”, rekli su iz Uprave.

Prema tom Pravilniku od 1. jula prošle godine zabranjeno je stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće, odnosno od 1. januara zabranjeno je stavljanje na tržište klasičnih sijalica snage od 75 W i veće.

“Ti zahtjevi će biti strožiji u narednom periodu na način da će biti zabranjeno stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage od 60 W i veće od 1. jula. Od 1. januara naredne godine sve klasične sijalice sa žarnom niti koje se stavljaju na tržište moraju biti bazirane na nekoj novoj tehnologiji, a shodno praksi EU koja je sprovela ovaj proces u ranijem periodu, počev od 2012. godine”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije