fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGašenje KAP-a bi imalo negativne posljedice po ekonomiju

Gašenje KAP-a bi imalo negativne posljedice po ekonomiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Siromašna i višestruko ugrožena crnogorska ekonomija ne bi smjela da ostane bez Kombinata aluminijuma, čije gašenje bi odmah donijelo izrazito negativne posljedice po privredu, ocijenjeno je iz Građanske inicijative 21. maj.

Članovi Koordinacionog odbora GI 21. maj, Andrej Nedović i Rade Bojović, smatraju da bi to dugoročno svjedočilo o odsustvu državničke pameti.

“Uzimajući u obzir da je KAP jedan od najvećih crnogorskih izvoznika još nijesmo čuli od nadležnih ministarstava kakve bi sve posljedice mogle nastati prestankom rada KAPa po crnogorsku ekonomiju, javne budžete i građane”, navodi se u zajedničkom saopštenju Nedovića i Bojovića.

Oni smatraju da je sada izvjesno da bi bez posla ostalo oko 500 radnika, dok bi indirektno očigledno bio ugrožen značajan broj zaposlenih iz repro lanca, odnosno direktnih dobavljača robe i usluga koji su neophodni za poslovanje aluminijske industrije u Crnoj Gori.

“Pritom, KAP ima direktan uticaj na bruto društveni proizvod što bi se dodatno odrazilo na rast ekonomije u narednim godinama. Dodatno, Elektroprivreda (EPCG) bi ostala bez stabilnog potrošača električne energije što bi povećalo gubitak na mreži, pri čemu bi taj gubitak platili građani i privrednici Crne Gore”, naveli su iz GI 21. maj.

S druge strane, očigledna je, kako su rekli, netrpeljivost Vlade i dijela njenih ministara prema vlasniku KAP-a, tako da je opravdana sumnja u namjeru izvršne vlasti da uopšte dođe do konstruktivnog sporazuma i to bez obzira na posljedice.

‘U tom smislu, pozivanje Vlade na “kontroverznu privatizaciju” KAP-a, kao i osporavanje društveno odgovornog poslovanja Uniproma, ne smije da bude izgovor za gašenje KAP-a i samim tim dodatno urušavanje crnogorske privrede”, dodaje se u saopštenju.

Iz GI 21. maj su naveli da su u slučaju gašenja Montenegro Airlinesa i naknadnog “jeftinog” osnivanja ToMontenegra, na djelu vidjeli da neznanje košta i da je takozvana ekspertska Vlada sklona odlukama koje Crnu Goru guraju u sve dublju krizu.

“Desi li se to i sa KAP-om a imajući u vidu stanje crnogorske ekonomije kao i sve snažnije odsustvo iole značajnijih investitora već sada je izvjesno da je Crna Gora sve bliža tragičnom grčkom scenariju”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...