fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFokus na 5G mrežu i digitalnu transformaciju

Fokus na 5G mrežu i digitalnu transformaciju

Budva, (MINA-BUSINESS) – Uvođenje i razvoj 5G mobilnih komunikacionih mreža i usluga, digitalna transformacija, razvoj širokopojasnog pristupa i elektronske komunikcione infarstrukture, neke su od tema o kojima se raspravljalo tokom prvog dana Međunarodne konferencija regulatora elektronskih komunikacija u Budvi.

Međunarodna regulatorna konferencija pod nazivom Trenutni i budući regulatorni izazovi-usaglašavanje sa evropskim regulatornim okvirom, koju organizuje Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), otvorena je u ponedjeljak u Budvi.

Trodnevna konferencija, koja se ove godine održava 19. put, je jedan od vodećih skupova regulatora iz zemalja centralne i jugoistočne Evrope, na kome se raspravlja o različitim aspektima regulacije tržišta elektronskih komunikacija.

Skup je otvorio predsjednik Savjeta EKIP-a, Branko Kovijanić, koji je, između ostalog, istakao tradiciju održavanja konferencije, koja je postala vodeći skup regulatora u regionu centralne i jugoistočne Evrope.

“Danas sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je ova konferencija postala veliko i značajno okupljanje stručnjaka iz oblasti elektronskih komunikacija. Posebna važnost ovakvih skupova nije samo u razvijanju međusobne saradnje i međusobnom upoznavanju sa trendovima u elektronskim komunikacijama, već se ona odnosi i na harmonizaciju regulatornih procesa u ovoj oblasti. To je poseban izazov i za Crnu Goru koja je posvećena evropskim integracijama i evropskim vrijednostima”, naveo je Kovijanić.

Izvršni direktor EKIP-a, Darko Grgurović, je istakao važnost regionalnih inicijativa i okupljanja, te razmjenu iskustava koja je bila prisutna skoro dvije decenije od kada se organizuje konferencija.

On se osvrnuo i na značaj elektronskih komunikacionih mreža i servisa i svih zaposlenih kod telekomunikacionih operatora koji su u prethodnom dvogodišnjem periodu dali veliki doprinos integritetu i postojanosti mreža i servisa.

Prvog dana konferencije održane su tri programske sesije, između ostalog i o iskustvima u vezi implementacije 5G-a.

Pomoćnik izvršnog direktora EKIP-a, Boris Jevrić, prisutne je upoznao sa statusom implementacije 5G-a u Crnoj Gori, te predstojećim aktivnostima i dinamikom sprovođenja aukcije spektra za pionirske 5G opsege, koja će biti sprovedena do kraja ove godine.

Predstavnici zemalja iz okruženja predstavili su svoja iskustva iz oblasti 5G mreža i dosadašnje aktivnosti.

„Veoma interesantnu prezentaciju o ulasku novog IT-Telco lidera 4iG Grupe iz Budimpešte na tržištima Zapadnog Balkana sa fokusom na 5G, održao je glavni savjetnik predsjednika i izvršnog direktora 4iG Grupe, Pal Zarandy, koja je od kraja prošle godine postala vlasnik operatora One Crna Gora“, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji je prisutno 167 učesnika iz 15 država regiona i cijele Evrope.

Konferencija se nastavlja danas kada će biti održane programske sesije o promociji konkurentnog tržišta, analizama tržišta, regulatornim mjerama i međunarodnom romingu i terminaciji.

„Takođe će se voditi diskusija o jačanju zaštite korisnika, identifikaciji najboljih praksi kada je u pitanju svijest potrošača, transparentnosti informacija sa eventualnim fokusom na nove servise poput otvorenog interneta i digitalnih platformi, te o implementaciji i izazovima na uvođenju digitalnog radija (DAB)“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...