fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDoprinos podizanju svijesti o značaju uočavanja nepravilnosti

Doprinos podizanju svijesti o značaju uočavanja nepravilnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Seminar o konfliktu interesa, indikatorima upozorenja i procedurama u postupku javnih nabavki, održan u okviru Twinning Light projekta, doprinosi podizanju svijesti o značaju blagovremenog uočavanja nepravilnosti koje se mogu javiti u toku sprovođenja projekata finansiranih iz IPA fondova.

Seminar, peti po redu, održan je u okviru Twinning Light projekta Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima, koji zajednički implementiraju Nacionalna agencija za transparentnost iz Grčke i Odjeljenje za suzbijanje nepravilnosti i prevara (AFCOS kancelarija) Ministarstva finansija Crne Gore.

„Seminar na temu Konflikt interesa, indikatori upozorenja i procedura u postupku javnih nabavki okupio je predstavnike institucija koje se bave prijavljivanjem nepravilnosti u procesu sprovođenja IPA projekata, budući da, gledajući statistiku Evropske kancelarije za borbu protiv prevara, područje javnih nabavki finansiranih iz evropskih sredstava, predstavlja oblast koja je posebno osjetljiva na prevare i nepravilnosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Konflikt interesa je takođe, statistički gledano segment koji je izuzetno prisutan u postupanju sa finansijskim sredstvima Evropske unije.

„Samim tim, ovakav seminar predstavlja jedan od načina podizanja svijesti o značaju blagovremenog uočavanja nepravilnosti i prevara koje se mogu javiti u toku sprovođenja projekata finansiranih iz IPA fondova, pa su polaznici imali priliku da čuju praktične primjere indikatora upozorenja (takozvanih crvenih zastava), koji predstavljaju važan alat u kontroli postupaka javnih nabavki i identifikovanju rizika u ranoj fazi implementacije projekata“, rekli su iz Ministarstva finansija.

Budući da se ti signali upozorenja mogu pojaviti u svim fazama procedure javnih nabavki, njihovim prepoznavanjem može se djelovati preventivno, i tako štititi finansijski interesi EU, ali i nacionalna sredstva.

„Podsjećamo da se pitanje zaštite finansijskih interesa, samim tim i zaštite nacionalnih budžetskih sredstava tretira na sveobuhvatan način i kroz saradnju i razmjenu informacija između institucija i zemalja u okruženju, odnosno članica EU, upravo ovakvim vidom edukacija i seminara“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rad sa mladima jedan od prioriteta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fondacija Čini dobro i Savjet stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG)...