fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDamjanović: Pratićemo smjernice MMF-a u vezi sa potrošnjom i zaduživanjem

Damjanović: Pratićemo smjernice MMF-a u vezi sa potrošnjom i zaduživanjem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija će slijediti smjernice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz kojeg su, nakon nedavne posjete, između ostalog upozorili da Crna Gora sebi više ne može priuštiti zaduživanja po postojećim kamatnim stopama, dalju potrošnju i poreske olakšice bez pokrića.

Resorni ministar, Aleksandar Damjanović, je za Pobjedu kazao da su smjernice u vezi racionalizacije potrošnje, širenja poreskog obuhvata i dinamike zaduživanja u saglasju sa vodećim principima njegovog resora.

Ne očekuje, kako je naveo, da bi ove kritike mogle značajnije uticati na kreditni rejting Crne Gore, osim ako ne dođe do dodatnih potresa na tržištu, koje i trenutno karakterišu visoke kamate i neizvjesnost.

Damjanović je kazao da im je MMF potvrdio da javnim finansijama upravljaju odgovorno i transparentno i u otežanim okolnostima, kako trenutnih globalnih izazova, tako i loših odluka prethodne administracije, sa čijim odlukama nijesu bili saglasni.

“Ponovili su stav da je nova poreska politika, program Evropa sad, imao negativne implikacije na ukupan finansijski sistem i da su posljedice danas osjetne najviše u sferi malih i srednjih preduzeća, nedovoljno razvijenih opština, zdravstvu, uz negativan odraz i na standard penzionera i nivo zaposlenosti”, poručio je Damjanović.

Ekonomski analitičar, Vasilije Kostić, kako je naveo, već duži period ukazuje da stalno zaduživanje ne vodi na put već stranputicu, jer se uslovi zaduživanja pogoršavaju, a to je put u jednom pravcu.

“Tu nema dileme. Da li će ocjene koje je iznio MMF imati za direktnu posljedicu smanjenje rejtinga, u to nijesam ubijeđen. Za to je potrebno da se nastave neodržive politike i da se ništa ne preduzima u pogledu konsolidacije javnih finansija. A da li će skrenuti pažnju rejting agencija na ono što se dešava u Crnoj Gori, hoće sigurno! Dakle, mislim da će posljedica onog što je rečeno prije biti skretanje pažnje na nas i na ono što se dešava sa našim finansijama, nego što će trenutno uzrokovati lošije rangiranje”, ocijenio je Kostić.

Ekonomski analitičar, Predrag Drecun, smatra da MMF nije klasični finansijer, ocjenjujući da ekonomski ambijent koji želi da kreira, često bude vrlo neprijatan za državu dužnika i izaziva oštre socijalne rezove.

“Njihov glavni motiv za ulaganje sigurno ne bi bio ispoštovan u Crnoj Gori, jer nema volje da se izvrši racionalizacija rashodne strane budžeta. Zato oni kažu da ne žele aranžman sa nama. Ta racionalizacija nije ništa drugo nego otpuštanje nemalog broja državnih činovnika. Jasno je i laiku da zaduživanje da bi trošili vodi u bankrot. Mi već plaćamo ogromne kamate na dug, a glavnicu jedemo i trošimo na uvoz”, rekao je Drecun.

Prema njegovim riječima, kamate su, okvirno, oko desetak miliona EUR mjesečno ili oko 330 hiljada EUR dnevno.

“Sa tim novcem mogli bismo da dignemo poljoprivredu. Uspješni biznismeni u svijetu uvijek koriste tuđi novac za ulaganja, investicije u razvoj, ali nikad za potrošnju. To treba da bude i logika naše države. Mi smo našu državu toliko opteretili troškovima, da sad niko nema hrabrosti da podvuče liniju“, kazao je Drecun Pobjedi dodajući da Crna Gora neće biti privlačna ozbiljnim investitorima sve dok ne uđe u zonu normalne političke tolerancije.

Kada je riječ o mogućnostima zaduživanja za nedostajuća sredstva planirana budžetom za narednu godinu, Drecun smatra da će uvijek biti zainteresovanih ulagača, ako ne institucionalnih, onda privatnih hedžera, dok Kostić ocjenjuje da se već sada ne možemo zaduživati na svjetskom tržištu, jer su uslovi za nas vrlo nepovoljni.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...