fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCUP: Nadležni da odgovore na zahtjeve turističke privrede

CUP: Nadležni da odgovore na zahtjeve turističke privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) pozvalo je nadležna ministarstva i institucije da u što kraćem roku odgovore na zahtjeve turističke privrede, jer, kako tvrde, nema vremena za čekanje.

„Neshvatljivo je da je ministarstvo nadležno za poslove turizma dozvolilo da se turistički sektor ponovo nađe u sličnoj situaciji kao i prethodnih godina, jer problem sa nedostatkom radne snage nije od juče i prijeti da dovede u pitanje rezultate sezone“, upozorili su iz CUP-a.

Oni smatraju da bi predmet pažnje nadlžnih ministara i ministarstava trebalo da bude rješavanje nastalih problema, umjesto što daju objašnjenja zašto nešto ne treba raditi.

„Fokus na rješenju, a ne na problemu je daleko cjelishodniji pristup. Nedopustivo je da se u trenutku kada turistička privreda traži pomoć u rješenju sistemskog problema, kao što je ovaj, nadležni bave njegovom deskripcijom. To sigurno neće riješiti problem“, poručili su iz CUP-a.

Oni su kazali da nadležne insitucije treba da daju rješenja i obezbijede promptno implementaciju pojednostavljenih i ubrzanih procedura za sve zahtjeve koji su dostavljeni.

“Pored toga, kroz izmjene zakonske regulative, u što kraćem roku, treba obezbijediti uvođenje kategorije stalnog sezonskog radnika, što je predložila i Privredna komora i što je prema našem mišljenju put ka trajnom rješenju problema“, naveli su iz CUP-a.

Rješavanje problema nedostatka radne snage u sektoru turizma na dugi rok podrazumijeva donošenje strategije razvoja ljudskih resursa u tom sektoru uz aktivno uključenje turističke privrede.

“Problem nedostatka radne snage u budućnosti nameće se kao opšti problem i zato ga treba strateški tretirati”, rekli su iz CUP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...