fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora i Kina posvećene na putu razvoja

Crna Gora i Kina posvećene na putu razvoja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Kina su prethodnih 15 godina radile otvoreno, posvećeno i u zajedničkom interesu, poštujući međusobne izbore i vizije na putu razvoja i uvažavajući nacionalne prioritete, onako kako to rade prijatelji, saopštio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, povodom 15 godina od uspostavljanja crnogorsko-kineskih odnosa, podsjetio da se zahvaljujući zajedničkoj saradnji realizuje najvrijedniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, gradnja prve dionice auto-puta koja će biti završena do kraja novembra.

“Bez obzira na geografsku udaljenost i razliku u veličini naših država, raduje nas što jedna svjetska sila, koja je ujedno i naš tradicionalni prijatelj, poštuje strateški put Crne Gore u okviru evropske i evroatlantske integracije. Radili smo posvećeno, otvoreno, u zajedničkom interesu, poštujući međusobne izbore i vizije na putu razvoja, uvažavajući nacionalne prioritete, onako kako to rade prijatelji”, rekao je Đukanović za China Media Group (CMG).

On je podsjetio i da je u nedavnom telefonskom razgovoru sa kineskim predsjednikom Si Đipingom, obostrano potvrđen visok kvalitet bilateralnih i ličnih odnosa.

Đukanović je rekao da se iskrenost u prijateljstvu dokazuje u vanrednim vremenima i podsjetio da je Kina, u takvim okolnostima, kroz brojne donacije, posebno u vidu 30 hiljada Sinofarm vakcina, Crnoj Gori uputila značajnu pomoć u borbi s pandemijom. To je, prema njegovim riječima, samo nastavak jedne kontinuirane razvojne pomoći Kine, kroz koju su realizovani brojni projekti i na taj način unaprijeđen društveni ambijent u Crnoj Gori.

Đukanović je ocijenio i da je najznačajnija saradnja država u oblasti ekonomije, u okviru inicijative Pojas i put i mehanizma 17+1, čiji je Crna Gora aktivni učesnik na najvišem nivou od osnivanja.

“Zahvaljujući tim inicijativama realizujemo najvrijedniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, izgradnju prve dionice auto-puta, koja će biti završena do kraja novembra i uz veoma pozitivno iskustvo saradnje sa China Road and Bridge Corporation (CRBC) i Exim bankom”, naveo je Đukanović.

On je podsjetio i na druge važne zajedničke projekte, poput rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i vjetroelektrane, donaciju za rekonstrukciju mosta na rijeci Tari, kao i na planove za saradnju u oblasti životne sredine.

“Spomenuo bih i projekte koji su doprinijeli jačanju kulturnih veza između dva naroda poput saradnje akademskih institucija i stipendiranja naših studenata u Kini, ali i važnost kineske podrške inicijativi za otvaranje Centra kreativnih industrija u Crnoj Gori, u okviru mehanizma 17+1”, saopštio je Đukanović.

On je dodao da je zadovoljan i zbog dalje velikog interesovanja investitora iz Kine iskazanog tokom konferencije sa privrednicima, koja je organizovana u susret Samitu 17+1 u februaru, a koje je na liniji očekivane intenzivne investicione aktivnosti Crne Gore u post-korona periodu.

“Takođe, očekujem i obnavljanje turističkog prometa u narednom periodu i koristim priliku da pozovem kineske građane da posjete Crnu Goru”, rekao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije