fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne na oko 81 USD

Cijene nafte stabilne na oko 81 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u ponedjeljak su bile stabilne, jer je briga zbog rastućih kamatnih stopa i izgleda globalne ekonomije i onih za potražnjom za gorivom, uravnotežena mogućnošću smanjenja zaliha.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu pala je 22 centa na 81,44 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po cijeni od 77,74 USD.

Na oba tržišta je cijena nafte pala više od pet odsto tokom prošle sedmice, prenosi Hina.

“Slabi američki ekonomski podaci i lošiji korporativni prihodi tehnološkog sektora od očekivanih, izazvali su rast brige među ulagačima”, rekla je analitičarka CMC Markets-a, Tina Teng.

Stabilizacija američkog dolara i rastući prinosi obveznica takođe su dodali pritisak na tržištu robe.

Očekuje se da će centralne banke, od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije do Evrope, povećati kamatne stope kada se sastanu u prvoj sedmici maja, u namjei da smire tvrdoglavo visoku inflaciju.

Neujednačeni ekonomski oporavak Kine nakon pandemije koronavirusa takođe zamagljuje prognoze potražnje za naftom, iako su podaci kineske carine u petak pokazali da je najveći svjetski uvoznik sirove nafte u martu unio rekordne količine.

Kineski uvoz od glavnih dobavljača, Rusije i Saudijske Arabije, premašio je dva miliona barela dnevno.

Rafinerijske marže u Aziji su, u međuvremenu, oslabile zbog rekordne proizvodnje Kine i Indije, obuzdavajući tako regionalni apetit za nakupljanjem zaliha s Bliskog istoka.

Ipak, analitičari i trgovci su i dalje optimistični u pogledu oporavka potražnje za gorivom u Kini prema drugoj polovini ove godine i potencijalnog smanjenja zaliha zbog dodatnog pada proizvodnje koje u maju planira Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...