fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne blizu 81 USD

Cijene nafte stabilne blizu 81 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 81 USD, nakon što su vodeći proizvođači zatekli trgovce odlukom o dodatnom smanjenju snabdijevanja na početku naredne godine, za manje od milion barela dnevno.

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u februaru bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje trgovine i iznosila je 80,87 USD.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 76,11 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su pale nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici (OPEC+) odlučili dodatno da smanje snabdijevanje u prvom tromjesečju za dodatnih de facto 700 hiljada barela dnevno, kada se uzmu u obzir važeća saudijska i ruska ograničenja koja će biti produžena.

OPEC+ proizvodi više od 40 odsto svjetske nafte i smanjuje snabdijevanje kako bi podržao cijene koje su se spustile s gotovo 100 USD prema 80 USD po barelu, pod pritiskom zabrinutosti za ekonomski rast u uslovima podignutih kamatnih stopa.

Odluka grupe izazvala je među trgovcima skepsu i konfuziju, budući da će proizvođači snabdijevanje smanjivati dobrovoljno. Analitičari su očekivali da će tržištu uskratiti puno više barela i da će insistirati na poštovanju dogovora.

“Odluka neće stišati konfuziju na naftnom tržištu, kojem će biti neopjodne sedmice i mjeseci da dokuči kako stvari stoje i to pod uslovom da izvještaji koje će proizvođači sami sastavljati budu uistinu vjerodostojni”, objasnio je raspoloženje među trgovcima analitičar PVM-a, John Evans.

Izvršni direktor Onyx Capital Grupe, Greg Newman, rekao je da bi istinsku nadu za dugoročnu ravnotežu na tržištu pružilo samo dramatično poboljšanje globalnih ekonomskih podataka na početku nove godine.

Podaci iz globalne industrije pokazali su slabost i u novembru, zbog posustale potražnje. Aktivnost u industriji eurozone ponovo se smanjila, objavio je S&P Global, dok iz kineske ekonomije stižu mješoviti signali.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 1,11 USD na 85 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije