fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prekoračile 82 USD

Cijene nafte prekoračile 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 82 USD budući da vodeći proizvođači istrajavaju na blagom povećanju snabdijevanja krajem godine, uprkos znacima da zaostaje za potražnjom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,07 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,33 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 89 centi višoj cijeni, od 78,51 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su uzdrmali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici predvođeni Rusijom odlukom da će u novembru povećati proizvodnju za samo 400 hiljada barela dnevno, kao što su i dogovorili ovoga ljeta, uprkos znacima nedovoljnog snabdijevanja.

Cijene su ove godine već porasle više od 50 odsto, pojačavajući inflatorne pritiske, i veliki potrošači poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Indije strahuju da bi poskupljenje moglo zaustaviti oporavak ekonomij od pandmijske krize.

Zajednički tehnički odbor skupine OPEC+ procijenio je u septembru da će tržištu ove godine manjkati 1,1 milion barela nafte dnevno, a u idućoj godini manjak bi se mogao popeti i na 1,4 miliona barela dnevno.

Grupa je pod pritiskom da osjetnije poveća snabdijevnje, ali strahuje da bi oporavak potražnje mogao omesti četvrti talas pandmije, rekao je neimenovani izvor uoči glasanja o proizvodnji.

Potpredsjednik ruske Vlade Alexander Novak rekao je da je tržište sada po njegovom mišljenju uravnoteženo.

“Skok cijena čini se malo pretjeran budući da su ministri samo potvrdili julsku odluku, ali pokazuje da je tržište tijesno opskrbljeno i potvrđuje naša predviđanja asimetričnog kretanja cijena, uz izraženiji rizik rasta, s obzirom na nivo zaliha”, ocijenili su analitičari Barclaysa.

Pažnja se sada okreće podacima o američkim zalihama u prošloj sedmici koje će objaviti Američki institut za naftu (API). Analitičari predviđaju da će pokazati pad zaliha sirove nafte i derivata.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 78,25 USD, što znači da je bila viša za 1,89 USD nego na kraju prošle sedmice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije