fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle zbog smanjivanja izvoza Irana

Cijene nafte porasle zbog smanjivanja izvoza Irana

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima zbog sve više znakova da se izvoz iz Irana smanjuje i prije nego su američke sankcije stupile na snagu, kao i zbog tropske oluje u Meksičkom zalivu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84,46 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 45 centi višoj cijeni u odnosu na ponedjeljak, od 74,74 USD, prenosi Hina.

Iranski izvoz sirove nafte nastavio je da se smanjuje i u prvoj sedmici oktobra, jer kupci iranske nafte traže alternativna rješenja prije stupanja na snagu američkih sankcija 4. novembra.

Iran je u prvih sedam dana oktobra izvozio 1,1 miliona barela dnevno, pokazuju podaci Refinitiv Eikona.

Jedan izvor iz iranske naftne industrije naveo je da su isporuke u oktobra daleko ispod milion barela dnevno.

U aprilu je ta zemlja izvozila najmanje 2,5 miliona barela dnevno, a mjesec dana kasnije američki predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Američke Države (SAD) iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine i ponovo nametnuo sankcije Teheranu.

Podaci su pokazali da je već u septembru izvoz pao na 1,6 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač OPEC-a, u prošloj sedmici objavila da će u sljedećem mjesecu povećati svoj izvoz na rekordnih 10,7 milijuna barela dnevno.

“Iranski bareli brzo se smanjuju, a saudijsko obećanje da će uravnotežiti snabdijevanje na tržištu biće testirano za mjesec”, naveli su analitičari JP Morgana u svojoj bilješci.

Naftne kompanije koje posluju u Meksičkom zalivu zaustavile su skoro 20 odsto ukupne proizvodnje, dok tropska oluja Michael kreće prema istoku zaljeva i Floridi.

Prognostičari očekuju da bi oluja mogla postati uragan treće kategorije, s brzinom vjetrova od 178 do 208 kilometara na sat.

Ako se prognoze pokažu tačne, uragan bi trebalo da zaobiđe najveći dio proizvodnih pogona u Meksičkom zalivu, ali ako dođe do promjene puta njegovog prolaska uticaj i štete bi mogle biti velike.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 81,88 USD, što znači da je pala 1,36 USD u odnosu na kraj prošle sedmice.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...