fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle nakon sumnje u napad na tankere

Cijene nafte porasle nakon sumnje u napad na tankere

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima četiri odsto zbog sumnje u napad na dva tankera u Omanskom zalivu blizu Irana i Hormuškog moreuza, na važnom putu svjetskih isporuka nafte.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 3,18 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 61,88 USD, nakon što je u ranijoj trgovini skočila čak 4,45 odsto, na 62,64 USD, prenosi Hrportfolio.

Na američkom tržištu barel je bio u plusu 2,78 odsto, na 52,56 dolara, nakon što je nakratko porastao 3,85 odsto na 53,11 dolara.

Kako su naveli izvori upoznati sa isporukama, tankeri Front Altair pod zastavom Marshallovih ostrva koji je prevozio naftu i Kokuka Courageous pod panamskom zastavom sa teretom metanola evakuisani su i posade su spašene.

Iznajmljivač Front Altaira saopštio je da sumnja da je tanker pogođen torpedom, dok su iz Kokuke kazali da sumnjaju na napad u kojem su nastala oštećenja broda, ali im je teret ostao neoštećen.

Incident je uslijedio nakon prošlomjesečnih napada na brodove u blizini emirata Fujairah, gdje se nalazi jedno od najvećih svjetskih skladišnih središta.

Cailin Birch iz The Economist Intelligence Unita kazala je da je za sada rast cijena prilično “skroman”, s obzirom na neizvjesnost i potencijalne posljedice takvih napada.

“To dijelom odražava i činjenicu da su u cijene na tržištu već uračunati rizici snabdijevanja i geopolitički rizici povezani s Iranom”, rekla je Birch.

Prema njenim riječima, to takođe ukazuje i na prevladavajuću zabrinutost tržišta da će nastavak trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine pritisnuti ekonomsku aktivnost i naštetiti rastu potražnje za naftom u dvije najveće svjetske ekonomije.

Cijene na oba tržišta su na putu najvećeg dnevnog rasta od početka januara, ali još ostaju na putu sedmičnog gubitka.

Cijene nafte potonule su u prethodnom danu zbog neočekivanog rasta zaliha sirove nafte u SAD-u i prigušenog izgleda globalne potražnje.

Peta flota američke mornarice sa sjedištem u Bahreinu saopštila je da pomaže tankerima nakon što je dobila pozive u pomoć nakon “prijavljenih napada”.

Uprava za pomorsku trgovinu Velike Britanije, koja je dio Kraljevske mornarice, objavila je da je pokrenula istragu.

Iranske ekipe za potragu i spašavanje evakuisale su 44 mornara iz dva oštećena tankera u Omanskom zalivu, obavijestila je službena iranska novinska agencija.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton je 29. maja kazao da su mine korištene za prošlomjesečne napade na tankere iz mora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, “gotovo sigurno došle iz Irana” i upozorio je Teheran da ne pokreće nove operacije.

Napetosti na Bliskom istoku eskalirale su nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz multinacionalnog nuklearnog sporazuma zapadnih sila sa Iranom iz 2015. godine i ponovno uveo sankcije, posebno usmjerene na ključni naftni izvoz Teherana.

Iran, koji se od prethodnih napada distancirao, saopštio je da ga neće zastrašiti “psihološki rat”.

Znake da su članice OPEC-a blizu dogovora o nastavku smanjenja proizvodnje takođe podupire rast cijena.

OPEC je objavio cijenu barela referentne korpe nafte njegovih članica, koja je u srijedu iznosila 61,01 USD i bila 1,55 USD niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...