fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle na blizu 43 USD

Cijene nafte porasle na blizu 43 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 43 USD, jer je nada koju je svijetu donijela najava vakcine protiv Covida-19 potisnula u drugi plan zabrinutost zbog uticaja protivpandemijskih mjera na potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,74 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 20 centi višoj cijeni, od 40,49 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je ohrabrila objava američkog proizvođača ljekova, Pfizera, i njemačke biotehnološke komanije BioNTech, da je njihova eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 efikasna više od 90 odsto, na osnovu prvih rezultata treće faze kliničkih ispitivanja.

Na masovno vakcinisanje će se ipak pričekati još nekoliko mjeseci, nakon što vakcina dobije dozvolu regulatora, prenosi Hina.

“Nema sumnje da moguća vakcina iz temelja mijenja stvari na tržištu nafte, na kojem polovinu potražnje stvara kretanje ljudi i stvari”, naveli su analitičari JP Morgana u bilješci.

Cijene je podstaknula i izjava ministra energetike Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici mogli prilagoditi sporazum o smanjenju snabdijevanja ako potražnja do vakcinisanja osjetno padne.

OPEC+ trenutno smanjuje snabdijevanje za 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru je trebalo da ublaži rezove za oko dva miliona barela dnevno.

Rast cijena zakočilo je ponovno uvođenje protivpandemijskih mjera u Evropi i njihov negativan uticaj na potražnju.

Najstrožije mjere blokade među evropskim zemljama su uvele Francuska, Velika Britanija, Španija i Poljska, prema indeksu Oxforda koji prati ograničenja poput zatvaranja škola i radnih mjesta i zabrane putovanja.

Pritisak na cijene stvara i skok proizvodnje u Libiji, sa 100 hiljada barela dnevno na početku septembra na sadašnjih više od milion barela dnevno.

Odvojeno je OPEC na internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u ponedjeljak iznosila 39,97 USD, što znači da je porasla 75 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije