fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale na 78 USD

Cijene nafte pale na 78 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 78 USD nakon što je Saudijska Arabija objavila da po potrebi može u kratkom roku osigurati snabdijevanje tržišta, umirujući ulagače uoči stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,81 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,02 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,27 USD nižoj cijeni, od 68,09 USD, prenosi SEEbiz.

Sjedinjene Američke Države (SAD) će početkom novembra uvesti sankcije iranskom naftnom sektoru, najavljujući da mu je cilj potpuna blokada iranskog izvoza. Ostali proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili manjak u snabdijevanju.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih rekao je na konferenciji u Rijadu da je stanje na tržištu nafte dobro i dodao da se nada da će proizvođači u decembru potpisati sporazum kojim će proširiti saradnju na praćenje i stabilizaciju tržišta.

“Odlučićemo postoje li kakvi poremećaji u snabdijevanju, posebno s obzirom na predstojeće sankcije Iranu. Zatim ćemo nastaviti u skladu s dosadašnjom politikom, koja predviđa podmirivanje eventualne veće potražnje kako bi kupci bili zadovoljni”, rekao je al-Falih.

On je kazao i da ne isključuje mogućnost da Saudijska Arabija poveća sadašnju proizvodnju za milion do dva miliona barela dnevno.

Glavni izvršni direktor Saudi Aramca, Amin Nasser, naveo je da zemlji treba samo tri mjeseca da dostigne maksimalni kapacitet proizvodnje od 12 miliona barela dnevno, ukoliko bude potrebno.

Njihovi istupi su uslijedili nakon što je javnost pokazala određene strahove da bi Rijad mogao da smanjiti snabdijevanje sirovom naftom u slučaju sankcija za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Peter Kiernan iz Economist Intelligence Unita smatra da bi takav potez za Saudijce imao efekt bumeranga, jer bi im ostali izvoznici preoteli dio tržišta, dok bi saudijske kompanije izgubile reputaciju stabilnog tržišnog aktera.

Trgovci pomno prate uticaj američkih sankcija na iranski naftni sektor procjenjujući da bi sankcije mogle stopirati 1,5 miliona barela dnevnog snabdijevanja.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 78,68 USD i da je porasla 53 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Dobra posjećenost Ski centra Kolašin 1600 tokom prvomajskih praznika

Kolašin, (MINA-BUSINSS) - Ski centar Kolašin 1600, koji je počeo sa radom 1. maja,...