fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 84 USD

Cijene nafte porasle iznad 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 USD budući da su smanjene zalihe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i poboljšani kineski uvoz raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u dva vodeća svjetska potrošača.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je viša 57 centi i iznosila je 84,15 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 79,55 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je u četvrtak ohrabrio pad zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za 1,4 miliona barela, prema izvještaju Ministarstva energetike, objavljenom u srijedu. Analitičari su očekivali skromniji pad, od 1,1 milion barela.

Ministarstvo objašnjava pad zaliha nafte pojačanom rafinerijskom preradom, od 307 hiljada barela dnevno.

Podaci su raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nakon što je izvještaj udruženja proizvođača API, prema navodima izvora, bilo pokazalo blagi rast zaliha, za nekih 500 hiljada barela.

Ulagače je oraspoložila i Kina nakon što su carinski podaci za april pokazali 5,45 odsto veći uvoz nafte nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Kineski kupci uvezli su u aprilu 44,72 miliona tona nafte ili 10,88 miliona barela dnevno.

Zbog praznika u Austriji gdje je sjedište Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije objavljeno koliko je u srijedu koštao barel korpe nafte njenih članica. U utorak mu je cijena iznosila 83,6 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SDT, Slavko Stojanović, Viši sud

Potvrđena optužnica protiv Stojanovića

Podgorica, (MINA) - Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koji je Specijalno...