fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 78 USD

Cijene nafte pale ispod 78 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 78 USD budući da se stišao strah od poremećaja u snabdjevanju zbog sukoba na Bliskom istoku, podstakavši talas prodaja.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila niža za 69 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 77,6 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 71,97 USD.

Trgovci pažljivo prate eskalaciju sukoba na Bliskom istoku zbog mogućih poremećaja u snabdjevanju naftom, prenosi SEEbiz.

Prošli petak nekoliko je tankera zaobišlo Crveno more nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Britanija napali Jemen uz obrazloženje da žele zaštititi plovidbu od napada postrojbi pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom.

Jemenski pokret tim akcijama iskazuje solidarnost s palestinskim Hamasom u sukobu s izraelskim snagama u okupiranom Pojasu Gaze. U nedjelju najavili su “snažan i efikasan odgovor” nakon još jednog američkog napada na ciljeve u Jemenu.

Glavni jemenski pregovarač upozorio je u ponedjeljak da će se napadi na brodove na putu u Izrael nastaviti, a američka vojska objavila je na X-u da je projetkil Huta pogodio kontejnerski brod u američkom vlasništvu i pod zastavom Maršalovih ostrva.

Sukob je spriječio tranzit najmanje četiri tankera s tečnim prirodnim gasom kroz Crveno more.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...