fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 77 USD

Cijene nafte pale ispod 77 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 77 USD budući da su trgovce zabrinuli podaci iz Kine i signali američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) o kamatnim stopama, podstakavši strahovanja za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 1,38 USD nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 76,91 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 USD nižoj cijeni, od 71,05 USD.

U fokusu je trgovaca u srijedu bio neujednačeni oporavak kineske privrede u proplo godini, nakon ukidanja pandemijskih ograničenja na kraju 2022, prenosi Hina.

Aktivnost je u drugoj ekonomiji svijeta na kraju prošle godine porasla 5,2 odsto na godišnjem nivou. U trećem tromjesečju porasla je 4,5 odsto, u drugom 6,3 odsto, a na početku godine 4,9 odsto. U cijeloj godini uvećana je 5,2 odsto, u skladu sa ciljem Pekinga.

Analitičari smatraju da podaci dovode pod znak pitanja prognoze da će kineska potražnja biti svjetski motor u ovoj godini.

“Kineski ekonomski podaci ne dokidaju nepovoljne trendove za naftnu potražnju, kineski izgledi za ovu i narednu godinu i dalje su sumorni”, rekla je Priyanka Sachdeva iz Phillip Nove.

Ona je podsjetila da je naftna industrija podržavala da je, uprkos neravnomjernom oporavku, kineska naftna potražnja otporna i da će vjerovatno u ovoj godini dostići rekordne nivoe.

Prerada kineskih rafinerija porasla je u prošloj godini 9,3 odsto i dostigla rekordni nivo, signalizirajući povećanu potražnju, ali neki analitičari očekivali su još snažniji rast.

Kočnica cijenama bio je u srijedu i dolar koji se u srijedu zadržao blizu najvišeg nivoa u mjesec nakon što su izjave zvaničnika Fed-a prigušile očekivanja o agresivnom snižavanju kamatnih stopa. Jači dolar smanjuje potražnju za naftom jer nagriza kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

“Više kamatne stope mogu rezultirati slabijim izgledima za potražnju za naftom jer privbredna aktivnost u okruženju visokih kamatnih stopa obično usporava pa su cijene nafte ranjive”, rekla je Sachdeva.

Kriza u Crvenom moru pala je u drugi plan, uprkos novim udarima SAD-a na ciljeve u Jemenu zbog raketnog napada jemenskih naoružanih grupa na grčki brod.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u utorak cijena barela korpe nafte njenih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 79,16 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...