fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 61 USD

Cijene nafte pale ispod 61 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je splasnula euforija trgovaca podstaknuta prošlosedmičnom odlukom vodećih proizvođača o smanjenju snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,02 USD u odnosu na prethodno zatvaranje na 60,65 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 98 centi nižoj cijeni, od 51,63 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte skočile su u petak nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, dogovorili smanjenje proizvodnje od početka naredne godine za 1,2 miliona barela dnevno.

OPEC će smanjiti proizvodnju za 800 hiljada barela dnevno, pri čemu će najveći udio u toj mjeri preuzeti Saudijska Arabija. Nezavisni proizvođači srezaće snabdijevanje za 400 hiljada barela dnevno, uz glavnu ulogu Rusije.

“Sporazum postignut u petak naizgled je dobar ili bismo možda mogli reći najbolji, s obzirom na okolnosti”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Analitičari smatraju da je proizvođačima zajedničko to što nijesu željeli da zalihe dalje rastu.

“Možda se ne slažu oko visine cijena i opsega rezova, ali da zalihe dalje rastu, to niko nije želio”, kazao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Mnogi analitičari sumnjaju da će potražnja biti dovoljno snažna da ograniči višak nafte na tržištu, posebno s obzirom na naglo povećanje ponude iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Saudijske Arabije i Rusije.

“Rast američkih zaliha u prethodnim mjesecima trebalo bi da bude razlog za oprez”, objavili su u ponedjeljak u bilješci klijentima analitičari američke banke Merrill Lynch.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 59,2 USD, što znači da je bila viša 41 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.
(kraj) jlb

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...