fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 48 USD

Cijene nafte pale ispod 48 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 48 USD pod pritiskom sumnje da vodeći proizvođači možda ipak neće produžitu sporazum o ograničenju snabdijevanja i na narednu godinu.

Na londonskom tržištu cijena barela je u ugovorima s rokovima isporuke u januaru pala 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,49 USD. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u februaru u kojima su bile niže 65 centi i iznosile su 47,6 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se u ugovorima za isporuke u januaru trgovalo po 53 centa nižoj cijeni, od 45 USD.

Trgovce je zabrinuo neuspjeh neslužbenih razgovora predstavnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici, uoči službenog dvodnevnog sastanka.

“Prošlosedmičnom optimizmu zadat je udarac i svi sada čekaju rezultate pregovora OPEC+”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a, komentarišući neuspjeh uvodnih pregovora.

On je dodao da će neke države članice biti teško uvjeriti da moraju da nastave s disciplinovanom proizvodnjom, pri čemu bi neočekivana svađa naštetila proizvođačima kroz posljedice u vidu cijena, a dovela bi u pitanje i smisao OPEC-a.

OPEC i njegovi partneri na čelu s Rusijom razmotriće mogućnost produženja sadašnjih ograničenja za tri do četiri mjeseca, a alternativno rješenje bi bilo postepeno povećanje proizvodnje nakon januara, saznaje se iz izvora bliskih OPEC+.

OPEC+ bi prema važećem sporazumu u januaru trebalo da ublaži rezove sa sadašnjih 7,7 miliona na 5,7 miliona barela dnevno.

Potražnja za gorivom oporavila se u Aziji, ali ne i u Evropi i Sjevernoj i Južnoj Americi, pa se OPEC+ suočava s izazovnom odlukom – ponovo povećati ponudu na tržištu ili je odložiti, objašnjava Hussein Sayed iz FXTM-a.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju u bilješci da rast broja slučajeva Covida-19 zimi neće spriječiti rebalans na tržištu nafte koji je omogućio napredak u razvoju vakcine i procjenjuju da će cijena barela u narednoj godini na londonskom tržištu porasti na 65 USD.

Anketiranih 40 ekonomista i analitičara predviđa da će u prosjeku iznositi 49,35 USD po barelu.

Optimistične procjene uglavnom se zasnivaju na nadi da će obećavajuća vakcina podstaći oporavak ekonomije i povećati potražnju za gorivima.

Izglede za potražnju podstakao je podatak da su aktivnosti u kineskoj industriji u novembru porasle najsnažnije u više od tri godine.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u petak iznosila 46,79 USD, što znači da je ojačala 13 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...