fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte na sedmičnom nivou potonule više od pet odsto

Cijene nafte na sedmičnom nivou potonule više od pet odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Kraj aprila donio je inicijativu prodavaca na svjetskim naftnim tržištima, pa su cijene a sedmičnom nivou pale više od pet odsto.

Takva korekcija bila je i logična nakon četiri sedmice rasta, jer se očekuje slabljenje potražnje, s obzirom da će centralne banke zbog visoke inflacije najvjerovatnije nastaviti da podiž kamatne stope, prenosi SEEbiz.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 5,4 odsto na 81,66 USD, dok je na američkom pojeftinio 5,6 odsto na 77,87 USD.

Nakon četiri sedmice rasta cijena zbog očekivanja da će potražnja ojačati, prošle sedmice su cijene pale jer je vrlo izgledno da će američka centralna banka nastaviti da povećava kamatne stope.

Iako inflatorni pritisci u SAD-u postepeno popuštaju, dok se rast ekonomije usporava, to je, čini se, i dalje nedovoljno, pa čelnici Feda poručuju da će nastaviti da podižu kamate.

Zbog toga se na tržištu novca procjenjuje da postoji više od 80 odsto šansi da će Fed na sjednici početkom maja povećati kamate za daljih 0,25 procentnih bodova, u raspon od pet do 5,25 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...