fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 78 USD

Cijene nafte iznad 78 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 78 USD, balansirajući između strahovanja od eskalacije napetosti na Bliskom istoku i zabrinutosti za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 42 centa nego na zatvaranju trgovine u ponedeljak i iznosila je 78,41 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 73,24 USD.

Tržišta pažljivo prate napetosti na Bliskom istoku, prenosi SEEbiz.

Američki državni sekretar, Antony Blinken susreo se u ponedjeljak sa čelnicima Saudijske Arabije, a u utorak je doputovao u Kairo na sastanak s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

Palestinci se nadaju da će posjeta rezultirati primirjem prije najavljenog izraelskog napada na Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze u koji se sklonilo otprilike pola palestinskih izbjeglica iz sjevernog dijela okupiranog područja.

Palestinski Hamas još proučava ponudu o prekidu vatre koji su prošle sedmice predložili katarski i egipatski posrednici. Zatražili su dodatne garancije da će sukob biti okončan.

Sjedinjene Američke Države (SAD) istovremeno nastavljaju s napadima na ciljeve u Jemenu, uz obrazloženje da želi zaštititi plovidbu u Crvenom moru. Pokret Ansar Allah, koji zajedno sa saveznicima upravlja najgušće naseljenim djelovima jemenskog teritorija, napada brodove, tražeći prekid vatre u Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoć Palestincima.

“Američki udari ne signaliziraju popuštanje napetosti”, napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka Thu Lan Nguyen i Carsten Fritsch.

Protivteža napetostima na Bliskom istoku bila su strahovanja ulagača da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa, iako pokazatelji signaliziraju probleme.

“Kompanije i dalje otpuštaju radnike, što znači da će na duži rok potražnja (za naftom) oslabiti”, procjenjuje Leon Li iz CMC Marketsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 1,14 USD, na 77,47 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...