fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 33 USD

Cijene nafte iznad 33 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte su u četvrtak na međunarodnim tržištima prekoračile 33 USD, podstaknute nadom da će vodeći proizvođači prevazići nesuglasice i dogovoriti ograničenje snabdijevanja, kako bi ga prilagodili slaboj potražnji.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 33,49 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 76 centi većoj cijeni, od 25,85 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je u srijedu uznemirio službeni podatak da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle za čak 15,2 miliona barela, najviše od kad je Vlada počela objavljivati sedmične izvještaje.

U četvrtak se njihova pozornost ponovo okrenula ključnom sastanku vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

OPEC+ će razgovarati o velikom ograničenju snabdijevanja radi usklađivanja sa slabom potražnjom, koja se prema nekim procjenama, zbog pandemije koronavirusa, smanjila nekih 30 odsto.

Raspoloženje je prigušila izjava glasnogovornika Kremlja, da ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira da sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i saudijskim čelnicima razgovara o stanju na naftnim tržištima.

Nada da će se sporazumom dogovoriti smanjenje snabdijevanja za deset do 15 miliona barela dnevno, ponovo se rasplamsala nakon vijesti da je Rusija spremna da smanji proizvodnju za 1,6 miliona barela dnevno i izjave alžirskog ministra energetike da očekuje plodan sastanak.

Izvor obaviješten o saudijskoj naftnoj politici navodi da je Rijad spreman da smanji proizvodnju do četiri miliona barela dnevno, ali u odnosu na rekordna 12,3 miliona barela dnevno dostignuta u aprilu.

Rusija želi da se proizvodnja smanji u odnosu na nivo u prva tri mjeseca ove godine, prije saudijskog povećanja.

Naznačeno smanjenje nadmašilo bi sve dosadašnje dogovore na nivou OPEC-a ali Rusija naglašava da je spremna smanjiti proizvodnju samo ako se sporazumu priključe i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Trump je u srijedu utvrdio da američki proizvođači već smanjuju proizvodnju, upozorivši da ima na raspolaganju i druge opcije ako Saudijska Arabija i Rusija ne postignu dogovor.

Nakon sastanka OPEC+ sastaće se ministri energetike grupe 20 glavnih ekonomija (G20).

Iz Rystad Energyja, Bjornar Tonhaugen, smatra da čak i ako sporazum o smanjenju proizvodnje bude postignut, što će sigurno kratkoročno podići cijene, entuzijazam će u određenom trenutku splasnuti, a tržišta će pritisnuti realnost neravnoteže ponude i potražnje.

Odvojeno je OPEC u četvrtak objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 21,19 USD, što znači da je pala 1,48 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije