fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 56 USD

Cijene nafte blizu 56 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 56 USD, zakočene zabrinutošću za potražnju zbog ograničenja putovanja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa i kašnjenja vakcine.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,83 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 52,77 USD.

Podršku cijenama pružio je izvještaj američke vlade, koji je pokazao da su zalihe sirove nafte pale u prošloj sedmici čak deset miliona barela.

Analitičari tumače veliki pad većim izvozom i smanjenim uvozom nafte, prenosi Hina.

Prevagnula je ipak zabrinutost za potražnju zbog ubrzanog širenja zaraze novim sojevima koronavirusa.

U Evropi se očekuje usporavanje kampanje vakcinisanja zbog strožih provjera vakcine i odgode isporuka iz AstraZenece i Pfizera.

Kina je ipak ograničila putovanja tokom lunarne nove godine, najprometnije sezone, kako bi suzbila virus, što smanjuje potrošnju goriva.

Kinesko ministarstvo saobraćaja predviđa da će se broj putovanja povećati 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, koju je obilježilo haranje virusa, ali će u odnosu na 2019. biti manji 40 odsto.

“Nema prostora za optimizam kada je u pitanju potražnja s obzirom na kontinuirani rast broja novih slučajeva covida 19 u ključnim centrima potražnje i na ograničenja mobilnosti i javnih aktivnosti”, rekli su konsultanti JBC Energyja.

Cijene koči i jači dolar, što znači skuplju naftu za kupce koji koriste druge valute, a time i slabiju potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 55,31 USD, što znači da je porasla 44 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

PMF i ETF u finalu

Podgorica, (MINA) - Prirodno-matematički i Elektrotehnički fakultet igraće u finalu Meridianbet Studentske lige košarkaša. Prirodno-matematički...