fbpx

Cijene dionica pale

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u ponedjeljak su pale, jer su ulagače zabrinuli podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije, dok nada u trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine podržava tržište.

Dow Jones je oslabio 0,79 odsto na 25.819 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 odsto na 2.792 poena, a Nasdaq indeks 0,23 odsto na 7.577 bodova, prenosi Hrporfolio.

Na samom početku trgovanja indeksi su porasli zahvaljujući izvještaju Wall Street Journala kako bi Vašington mogao da povuče sve ili većinu carina na kineske proizvode, dok bi se sastanak američkog i kineskog predsjednika, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se potpisao trgovinski dogovor, mogao održati krajem mjeseca.

No, entuzijazam ulagača splasnuo je nakon što je objavljeno da su u decembru prošle godine u SAD-u investicije u građevinarstvu neočekivano pale 0,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

To je navelo mnoge analitičare na smanjenje procjena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

Nedavno objavljena prva procjena pokazala je rast BDP-a u tom kvartalu 2,6 odsto na godišnjem nivou, a analitičari sada očekuju da će u drugoj procjeni rast biti smanjen na barem 2,5 odsto.

To predstavlja znatno usporavanje, s obzirom da je u trećem tromjesečju ekonomija porasla 3,4 odsto na godišnjem nivou.

„Izvještaj o građevinskim investicijama u skladu je s procjenama da je na kraju prošle godine ekonomija izgubila na zamahu”, rekao je ekonomista u firmi Moody′s Analytics, Steven Shields.

Kako i niz podataka na početku ove godine najavljuje nastavak usporavanja rasta, neki analitičari smanjili su procjene rasta BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 1,5 odsto.

„I dalje vidimo negativne rizike na naše procjene rasta ekonomije u prvom tromjesečju od 1,5 odsto”, rekao je ekonomist u JPMorganu, Daniel Silver.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 odsto na 7.134 boda, a pariski CAC 0,41 odsto na 5.286 poena. Frankfurtski DAX oslabio je neznatno na 11.592 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

 

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...