fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCGES: Nije nam najavljeno gašenje KAP-a

CGES: Nije nam najavljeno gašenje KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) potvrdili su da iz kompanije Uniprom nijesu dobili najavu o isključenju Kombinata aluminijuma (KAP) sa elektromreže.

“Do sada CGES nije od Uniproma dobio najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa prenosnog sistema. Procedura gašenja definisana je ugovorom o priključenju na prenosni sistem električne energije i podrazumijeva postepeno smanjenje aktivne snage. Eventualno isključenje KAP-a sa mreže može izazvati određeni porast napona u našem elektroenergetskom sistemu”, saopštili su iz CGES-a Vijestima.

Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović je na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu privatizacije u četvrtak saopštio da će u petak otpustiti 600 radnika i zatvoriti proizvodnju, iziritiran optužbama poslanika nove skupštinske većine o lošem položaju radničkih prava u KAP-u koji je već sedam i po godina u stečaju.
Uniprom je vlasnik imovine KAP-a i upravlja proizvodnjom prema sporazumu sa stečajnom upravom i Privrednim sudom.

Pejović je u petak kazao da isključenje odlaže do četvrtka i pozvao Vladu da do tada formira komisiju koja bi provjerila stanje radničkih prava u KAP-u. On je naveo i da ne duguje nijednog centa državi, kao i da poštuje sve zakone i da je stotinu miliona EUR investirao u KAP.

Iz CGES-a su kazali da bi eventualnim prestankom rada Kombinata aluminijuma izgubili značajne prihode, kao i da bi se dio fiksnih troškova za prenosnu mrežu prelio na ostale potrošače, što bi u konačnom povećalo iznose na računima za struju.

“Prihod CGES-a u tekućoj i narednoj godini isključivanjem KAP-a bio bi značajno umanjen, u iznosu od oko 2,5 miliona EUR godišnje, što bi moglo uticati na ostale korisnike prenosnog sistema na način što bi se naknada za korišćenje prenosnog kapaciteta, koju je plaćao KAP u najvećoj mjeri, prenijela na ostale korisnike kroz povećanje cijena tarife za korišćenje prenosnog sistema”, naveli su iz kompanije.

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...