fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrojne mogućnosti za saradnju

Brojne mogućnosti za saradnju

Podgorica, Novi Sad, (MINA-BUSINESS) – Između autonomne pokrajine (AP) Vojvodine i Crne Gore postoje brojne mogućnosti za saradnju, posebno u oblasti unaprjeđenja informaciono-tehnološkog (IT) sektora u modernizaciji poljoprivrednih proizvoda, kao i u turizmu i poljoprivredi, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, je na sastanku sa potpredsjednikom pokrajinske Vlade Vojvodine, Đorđem Milićevićem, u okviru Međunarodnog sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, kazala da je Srbija, kada je u pitanju robna razmjena, najznačajniji partner Crne Gore, i u izvozu i u uvozu.

“Činjenica da su izlagači iz Crne Gore ove godine osvojili 163 medalje za kvalitet dovoljno govori o kvalitetu domaćih proizvoda i o isplativosti ulaganja u ovaj sektor“, kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila na punu podršku privatnom sektoru, kroz kreiranje brojnih programa podrške za preduzetnike.

“Prošle godine podržali smo preko 100 preduzeća, što je nekih 50 odsto više u odnosu na 2017, a sigurni smo da će taj broj biti još veći ove godine”, dodala je Sekulić.

Ona je ocijenila da robna razmjena sa AP Vojvodinom nije zanemarljiva i da je u prošloj godini ostvaren rast u iznosu od preko deset miliona u odnosu na 2017.

Na sajmu koji okuplja sve značajne aktere agrobiznisa iz regiona, Crna Gora ima deset izlagača, među kojima su neke od najuspješnijih kompanija.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić, kazao je da je zadovoljan rezultatima koje su crnogorski proizvođači postigli na sajmu.

On je ocijenio da je kvalitet crnogorskih proizvoda sve zapaženiji i na domaćem tržištu, posebno turističkom, ali i na regionalnim tržištima, što potvrđuju i nagrade.

”To je rezultat zajedničkog rada poljoprivrednih proizvođača, koji ulažu veliki rad i sredstva u unaprjeđenje svoje proizvodnje i kvaliteta proizvoda i Vlade koja, u kontinuitetu, kroz brojne programe i mjere podrške iz nacionalnog budžeta i evropskih fondova, obezbjeđuje znatna bespovratna sredstva podrške poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkom sektoru”, kazao je Žugić.

Vlada će, kako je rekao, nastaviti da još više ulaže u sektor poljoprivrede, što će doprinijeti ostvarivanju još boljih rezultata u narednom periodu.

Predsjednik crnogorske Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, smatra da ima dosta prostora da se Crna Gora poveže sa AP Vojvodina, posebno u dijelu poljoprivrede i ulaganja u naučna dostignuća u toj oblasti.

Međunarodni sajam poljoprivrede traje do petka.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...