fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBez konačnog dogovora o cijeni hljeba

Bez konačnog dogovora o cijeni hljeba

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici pekara i resornog ministarstva nijesu postigli dogovor u vezi sa cijenom hljeba, a novi sastanak su zakazali za naredni četvrtak, piše Dan.

Uredba oko cijene hljeba prestaće da važi 1. januara, a kolika će cijena biti ostaje da se pekari i resorno ministarstvo dogovore do kraja godine.

Vlada do sljedećeg sastanka treba da pripremi svoju analizu za koliko se može povećati cijena hljeba.

Odluka Vlade, kojom je ograničena cijena bijelog hljeba, ističe 31. decembra.

Kako nezvanično saznaje Dan, do narednog sastanka ostaje otvoreno pitanje o eventualnom produženju te odluke, kao i o eventualnom formiranju nove cijene hljeba.

Dosadašnjom uredbom, cijena hljeba od 500 do 600 grama je ograničena na 50 centi, dok je cijena hljeba od 300 do 400 grama predviđena na 40 centi.

S obzirom na to da uredba ističe 31. decembra, pekari i Vlada treba da dogovore hoće li se od 1. januara slobodno formirati cijene hljeba, ili će do kraja godine sa pekarima dogovoriti cijenu hljeba za ove dvije vrste osnovne životne namirnice.

Takođe, jedna od opcija su i subvencije za pekare, a ono u čemu su svi saglasni je da pekari ne treba da proizvode hljeb i posluju sa gubitkom.

Kako je naveo Miroslav Cimbaljević u ime
Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na sastanku u četvrtak nijesu usaglasili model koji će se primjenjivati od 1. januara naredne godine.

“Analizirali smo situciju, donijeli smo predloge za određene korake i ne mogu reći ništa više od toga, zato što nijesu svi zauzeli konačan stav. To ćemo imati narednog četvrtka. Vrlo je vjerovatno da Uredba neće biti na snazi nakon 31. decembra, a o narednom modelu razgovaraćemo narednog četvrtka”, naveo je Cimbaljević nakon sastanka.

Prema nezvaničnim informacijama sa sastanka, moguće su dvije varijante. Jedna je da se ukine sad važeća Uredba i dozvoli slobodno formiranje cijena, po kojoj bi nova cijena bila 70 centi. Druga mogućnost je da se cijena, novom uredbom, podigne na maksimum 60 centi uz subvencije države.

Prema analizi pekara, sa dodatnih 20 centi oni
bi pokrili svoje gubitke i imali zaradu od četiri do sedam centi po vekni, dok bi trgovci, na osnovu svoje marže od oko 20 odsto, imali dodatna četiri centa, a država na račun poreza na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto dodatnih cent i po.

“Ako bi se uredba o ograničenju cijena osnovne vrste hljeba produžila uz dozvoljeno povećanje cijene od samo deset centi po vekni, pekari bi od toga dobili najviše sedam centi i samo bi bili u nešto manjem minusu nego sada. Ako bi brašno ponovo poskupilo, kako što postoje najave, gubitak bi se ponovo povećao i opet bi samo mi trpjeli štetu”, kazali su nezvanično iz pekarskog sektora.

Iako su cijene brašna skočile oko 40 odsto, a drugih sirovina čak i do 120 odsto, cijene hljeba su za sada nepromijenjene.

Prema sadašnjim cijenama na tržištu, pekari po vekni hljeba gube oko deset centi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...