fbpx
NaslovnicaCrna GoraStrujić Harbić: Odložiti glasanje o sudijama Ustavnog suda

Strujić Harbić: Odložiti glasanje o sudijama Ustavnog suda

Podgorica, (MINA) – Bošnjačka stranka (BS) pozvala je sve političke partije na dijalog oko izbora sudija Ustavnog suda, kao i na odgađanje glasanja u Skupštini Crne Gore o predloženim kandidatima.

Šefica kluba poslanika BS, Kenana Strujić Harbić, kazala je da ta partija poziva političke subjekte na dijalog, kako bi se deblokirao rad najviše sudske instance u Crnoj Gori i ispoštovala ustavna procedura da među predloženim kandidatima bude i pripadnika manjinskih naroda.

Strujić Harbić, smatra da Ustavni odbor nije pravično predlagao kandidate za sudije Ustavnog suda.

“Zbog toga danas imamo i blokadu rada Ustavnog suda. Pošto nema dogovora, pozivamo sve kolege na dijalog, da se odloži glasanje o izboru sudija, kako bi se napravio dogovor”, navela je Strujić Harbić u saopštenju.

Ona je istakla da se prije svega moraju držati Ustava.

“Spremni smo na kompromis da se izabere jedan sudija od predloženih kandidata, pod uslovom da se u narednom biranju izabere makar jedan sudija iz reda manjinskih naroda”, rekla je Strujić Harbić.

Strujić Harbić je kazala da Ustav pripadnicima manjinskih naroda garantuje srazmjernu zastupljenost i da je neprihvatljivo da od troje prijavljenih kandidata iz reda manjinskih naroda, koji imaju veoma bogate profesionalne i stručne reference, Alija Beganović, Azra Jasavić i Enesa Rastoder, niko ne zavrijedi pažnju članova Ustavnog odbora.

Kako je ocijenila, napravljena je velika greška, koja se mora ispraviti.

“Crna Gora je građanska država, Ustav je čuvar države i ne smije se nastaviti praksa da u ključnim institucijama u pravosuđu nema mjesta za pripadnike manjinskih Naroda”, navela je Strujić Harbić.

Strujić Harbić smatra da je dijalog put ka rješavanju problema.

“BS je uvijek davala šansu razgovorima, vjerujemo da će i druge partije prepoznati važnost trenutka u kome se nalazimo i da će dati doprinos da Crna Gora izađe iz krize u kojoj se nalazi”, kazala je Strujić Harbić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...