fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPopa: Delegacija EU pratiće rad Tužilačkog savjeta

Popa: Delegacija EU pratiće rad Tužilačkog savjeta

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) od svih članova Tužilačkog savjeta (TS) očekuje da postupaju dosljedno, u cilju očuvanja nezavisnosti državnog tužilaštva, što uključuje poštovanje principa političke neutralnosti i profesionalizma, poručila je šefica delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

Ona je, u dopisu koji je uputila vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću, navela da će Delegacija EU u Crnoj Gori nastaviti da prati rad TS-a u okviru pristupnih pregovora.

“EU od svih članova TS-a očekuje da postupaju dosljedno, u cilju očuvanja nezavisnosti državnog tužilaštva, što uključuje i poštovanje principa političke neutralnosti i profesionalizma i sprečavanje bilo kakvog neprimjerenog političkog uticaja na Savjet”, navodi se u dopisu.

Popa je podsjetila da je u godišnjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori istaknuto da izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, koje su stupile na snagu u junu prošle godine, nijesu u potpunosti odgovorile na preporuke Venecijanske komisije u vezi s rizicima politizacije TS-a.

„Nastavićemo da sarađujemo sa crnogorskim vlastima i pozivamo ih da prioritetno riješe sva preostala pitanja kako je naglašeno u naknadnom mišljenju Venecijanske komisije o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu“, kazala je Popa.

Prema njenim riječima, potrebno je da Crna Gora dalje napreduje u reformama vladavine prava, kako bi nastavila da ide naprijed na putu ka EU i ispunila privremena mjerila u okviru poglavlja 23.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...