fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNema kompromisa sa evroatlantskom orijentacijom nove vlade

Nema kompromisa sa evroatlantskom orijentacijom nove vlade

Podgorica, (MINA) – Nova crnogorska vlada mora imati jasan evropski i evroatlantski karakter i kod njenih konstituenata ne smije postojati ni najmanja dilema oko tih strateških odrednica, ocijenili su lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović i ambasadora Hrvatske u Podgorici, Veselko Grubišić.

Šehović je, u razgovoru sa Grubišićem, naglasio da je prethodna godina i po Vlade Zdravka Krivokapića, u smislu integracija u Evropsku uniju (EU) i članstva u NATO, izgubljena za Crnu Goru.

„Imali smo potpunu stagnaciju na putu EU integracija, dok je povjerenje naših partnera iz NATO saveza u Crnu Goru poljuljano”, kazao je Šehović.

On je, kako je saopšteno iz SD, ocijenio da je mnogo vremena bespotrebno izgubljeno.

“Zato smatram da izborom nove vlade moraju biti stvorene pretpostavke da Crna Gora postane ne samo predvodnica evropskih integracija u regionu, nego i pouzdan partner naših NATO saveznika, posebno u kontekstu povećanih bezbjednosnih rizika na Balkanu kojima, nažalost, svjedočimo“, rekao je Šehović.

On je, osvrćući se na aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori, istakao da je neophodan što brži izlazak iz društveno-političke krize, ali da nova vlada ne smije biti proizvod trulih kompromisa po svaku cijenu.

„Socijaldemokrate su davale maksimalan doprinos postizanju dogovora između političkih subjekata kako bismo došli do kvalifikovane većine neophodne za odblokiranje određenih institucija”, kazao je Šehović.

On je podsjetio da su u jednom trenutku, kada su pređene određene granice, jasno saopštili da neće dozvoliti da, po cijenu trulih kompromisa,
budu ugroženi vitalni interesi države.

“Naši partneri mogu biti samo oni koji se zalažu za građansku, evropsku, evroatlantsku, antifašističku i sekularnu Crnu Goru i jedino u vladi sa takvim programskim odrednicama možemo participirati“, zaključio je Šehović.

Grubišić je, kako se navodi u saopštenju, naglasio nužnost uključivosti i dijaloga na političkoj sceni, jer je Crna Gora podijeljeno društvo.

“U ovim novim međunarodnim okolnostima naglašena je potreba brze uspostave vlade, rada Skupštine i svih institucija kako ne bi došlo do prekida lanca distribucije i kako bi se što brže pomoglo građanima da lakše prebrode ovu tešku ekonomsku krizu”, kazao je on.

Grubišić je kazao da ne vidi bolji put ni za Crnu Goru, niti za cijelo okruženje, od evropskog i evroatlantskog.

“Izaberite u vladu najbolje koje imate u Crnoj Gori, uz ekonomiju kao prioritet, možete ubrzati i reforme, a EU će vas morati nagraditi ubrzanim putem kako bi Crna Gora ostala predvodnik kolone koja ide prema članstvu u EU i dogledno vrijeme to ostvarila”, rekao je on.

Prema riječima Grubišića, nova vlada treba i može napraviti značajne iskorake na putu evropskih integracija, kako bi poslala snažnu podršku EU da Crna Gora istinski želi da bude njen dio.

“Siguran sam da će vam mnogi vaši saveznici i prijatelji snažno pomoći. Očekivanje svih jeste da nova vlada i svi njeni konstituenti imaju jasnu
evropsku i evroatlantsku viziju Crne Gore“, rekao je Grubišić.

On je istakao da su pred svim političkim subjektima u Crnoj Gori ozbiljni izazovi, ali i da očekuje i odgovoran odnos svih partija u cilju izlaska iz krize.

„Očekujem da sve partije pokažu dobru volju i da dođete do najboljeg mogućeg rješenja za vašu zemlju i sve njene građane”, poručio je Grubišić.
Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije