fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBulajić predlaže formiranje široke vlade

Bulajić predlaže formiranje široke vlade

Podgorica, (MINA) – U hitnom formiranju široke vlade je izlaz iz političke krize, ocijenio je vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić, dodajući da bi potom trebalo dogovoriti održavanje vanrednih parlamentarnih i prijevremenih predsjedničkih izbora.

Bulajić je, tokom razgovora sa poslanikom Demokratskog fronta Predragom Bulatovićem i ambasadorom Slovenije Gregorom Preskerom, naveo da bi se funkcionisanje te vlade i parlamentarne većine regulisalo lex specialis-om.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bulajić je kazao da politički akteri u Crnoj Gori treba da sagledaju dubinu krize koja je nastala “kao posledica namjere da se promijeni izborna volja građana nakon izbora 2020. godine”.

“On je naveo da je ta volja bila nedvosmislena i da je prethodno vladajuću partiju poslala u opoziciju”, rekli su iz Skupštine.

Bulajić je ocijenio da se složenost tog političkog stanja pojačala nakon vojnog sukoba u Ukrajini i da se već očitavaju ekonomske posljedice, kroz rast cijena osnovnih životnih namirnica i energenata.

On je kazao da se refleksije i konsekvence tog sukoba neminovno nameću kao mogućnost pojave novih izazova.

“Bulajić je istakao da se pojačava potreba za dijalogom unutar države i postizanjem pune saglasnosti da Crna Gora čitav tok ove krize prođe sa unutrašnjom kohezijom i razumijevanjem”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Bulajić je pozvao sve političke činioce i društvene snage da u tom pravcu ostave sve razlike po strani, a da vrhovni interes budu građani Crne Gore.

Bulajić je ponovio da je spreman da zakaže sjednicu parlamenta “na način koji je objasnio više puta u javnosti”, navodeći da njegovi apeli za formiranjem vlade unutar bivše parlamentarne većine, do sada, nisu naišli na odgovor.

“On je naglasio da je izlaz iz postojeće krize u što hitnijem konsenzusu o formiranju široke vlade, gdje bi se dogovorom predvidjelo održavanje vanrednih parlamentarnih i prijevremenih predsjedničkih izbora”, rekli su iz Skupštine.

Prema riječima Bulajića, funkcionisanje te vlade i parlamentarne većine, koja bi podržavala vladu, regulisalo bi se lex specialis-om za Vladu i Skupštinu.

Bulajić je naveo da bi se istovremeno izvršile neophodne promjene u Zakonu o izboru odbornika i poslanika i očistio birački spisak.

Bulajić je naveo da, ukoliko postoji politička volja i spremnost za obrazovanjem te privremene široke vlade, odnosno vlade nacionalnog jedinstva, ona bi u tom mandatu mogla izvršiti deblokadu pravosudnih i tužilačkih institucija.

Kako su kazali iz Skupštine, takva Vlada bi preduzela korake ka ispunjavanju ključnih kriterijuma za evropski put Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije