fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU i Zapadni Balkan dijele isti cilj

EU i Zapadni Balkan dijele isti cilj

Brisel, (MINA) – Evropska unija (EU) i Zapadni Balkan dijele isti cilj mirne, jake, stabilne i ujedinjene Evrope, podržane istorijskim, kulturnim i geografskim vezama, ali i zajedničkim političkim, bezbjednosnim i ekonomskim interesima, ocijenjeno je na samitu EU – Zapadni Balkan.

Lideri EU 27, uz konsultacije sa liderima Zapadnog Balkana, usvojili su Zagrebačku deklaraciju, koja sadrži rezultate video samita.

”Pozivajući se na samite održane u Zagrebu 2000, Solunu 2003. i Sofiji 2018. godine, EU ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona”, navodi se na početku Deklaracije, prenosi Tanjug.

Dodaje se da su lideri Zapadnog Balkana ponovili posvećenost evropskoj perspektivi kao svom strateškom izboru.

”Kredibilnost te posvećenosti zavisi i od jasnog informisanja javnosti i primjene neophodnih reformi”, stoji u tekstu Deklaracije.

Deklaracijom se poziva na jedinstvo i solidarnost u krizi izazvanoj koronavirusom, a EU navodi da ostaje posvećena podršci regionu u borbi protiv pandemije i njenih društveno ekonomskih posljedica.

Kako se navodi, dio Zagrebačke deklaracije odnosi se na paket od 3,3 miljarde EUR podrške koju je EU mobilisala za pomoć regionu u rješavanju posljedica krize, koji uključuje trenutnu podršku zdravstvenom sektoru i podršku kasnijem socio-ekonomskom oporavku.

Podrška uključuje i paket od 750 miliona EUR makrofinansijske pomoći i 1,7 milijardi EUR podrške Evropske investicione banke.

U Deklaraciji se navodi da je pandemija pokazala kako EU i Zapadni Balkan zajedno rješavaju zajedničke izazove.

Ocjenjuje se da podrška EU i saradnja sa regionom ”uveliko prevazilazi ono što drugi partneri mogu da obezbijede”.

Istovremeno, EU prepoznaje i vrijednost podrške koju je Zapadni Balkan tokom pandemije pružio svojim susjedima i samoj EU.

”EU i Zapadni Balkan dijele isti cilj mirne, jake stabilne i ujedinjene Evrope, podržane istorijskim, kulturnim i geografskim vezama, ali i zajedničkim političkim, bezbjednosnim i ekonomskim interesima”, piše u Deklaraciji.

Kako se navodi, EU je odlučna da intenzivira angažman sa regionom u svim oblastima i pozdravila je obećanje partnera regiona da će se pridržavati evropskih vrijednosti i principa i da će nastaviti sa reformskim procesom.

”Povećana podrška EU biće povezana sa opipljivim napretkom regiona u oblasti vladavine prava, socio-ekonomskim reformama i pridržavanjem EU vrijednosti, zakona i standarda”, piše u Deklaraciji.

EU je ponovila i važnost reformskog procesa u regionu sa fokusom na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanju ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

”Lideri na Zapadnom Balkanu moraju da osiguraju strikno poridržavanje i primjenu fundamentalnih vrijednosti, demokratskih principa i vladavine prava, uključujući i vrijeme dok su vanredne mjere zbog pandemije na snazi”, dodaje se u tekstu.

Zapadni Balkan poziva se na dalje odlučne korake u procesima pomirenja, saradnje i jačanja dobrosusjedskih odnosa, uključujući i sa zemljama članicama EU.

Poziva se i na dalje napore u cilju rješavanja bilateralnih problema zasnovanih na zaostavštini iz prošlosti, a pozdravlja se izbor specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

EU lideri naglasili su da sa Zapadnim Balkanom dijele veliki broj zajedničkih bezbjednosnih izazova i da se zajedno radi na borbi protiv terorizma i ekstremizma, organizovanog kriminala i korupcije, kao i na pitanjima migracija, borbe protiv trgovine ljudima, drogom i oružjem.

”EU pozdravlja doprinos Zapadnog Balkana misijama i operacijama Unije. EU očekuje dalje produbljivanje saradnje u oblasti Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike i ponavlja poziv svim partnerima da napreduju ka punom usklađivanju sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, posebno u oblastima od velikog zajedničkog interesa”, navodi se u Deklaraciji.

Zagrebačka deklaracija najavljuje i veliki ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan koji će biti predstavljen kasnije tokom godine.

“U cilju dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i sastanke na najvišem nivou, između EU i Zapadnog Balkana”, stoji u zaključku Deklaracije.

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...