fbpx
NaslovnicaCovid19U Crnoj Gori se od koronavirusa oporavilo 46 pacijenata

U Crnoj Gori se od koronavirusa oporavilo 46 pacijenata

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se do sada od koronavirusa oporavilo 46 pacijenata, kazao je direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković, navodeći da je to impresivan podatak imajući u vidu vrijeme početka infekcije.

„Očekujemo da ćemo do kraja ove nedjelje veći dio pacijenata otpuštiti na kućno liječenje“, dodao je Eraković na konferenciji za novinare.

On je kazao da je u KCCG trenutno 16 pacijenata inficiranih koronavirusom, 11 na Infektivnoj i pet na Internoj klinici.

Kako je naveo, od pet pacijenata na Internoj klinici, dva su na na poluintenzivnoj i tri na intenzivnoj njezi.

„Pacijenti na intenzivnoj jesu životno ugroženi, naročiro dva koja su na respiratoru“, kazao je Eraković.

U bolnici u Baru je, kako je rekao, hospitalizovano osam pacijenata, u Nikšiću sedam i u Beranama tri, i svi su stabilnog stanja.

Eraković je rekao da je tim ljekara KCCG danas izveo je prvu operaciju kod COVID 19 pacijenta, i njegovo stanje je stabilno.

Kako je naveo, urađena je traheoktomija, i to jedruga operacija takve vrste u svijetu.

„Brojke govore da dobro radimo i dobro stojimo. Međutim moramo biti oprezni u svakom trenutku, jer nas je ova bolest naučila koliko može da bude nepredvedvidiva“, istakao je Eraković.

Zbog toga, kako je kazao, stalno pozivaju na poštovanje mjera.

„Mi trenutno situaciju držimo pod kontrolom, ali to u svakom trenutku može da se poremeti nečijim nemarom“, upozorio je Eraković.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je, prema najnovijim podacima, urađeno 180 uzoraka, i da je pet pozitivnih.

„Imamo pet novootkrivenih inficiranih, većina je iz kontakata. Ukupno imamo 283 inficirana pacijenta, i to govori da imamo i dalje porast“, kazao je Mugoša na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, taj porast nije veliki, i nekome se može učiniti da se epidemija suzbija.

„Ko tako posli – griješi. Ovo je trenutni odraz situacije i mjera koje se preduzimaju. To smo željeli i postigli, ali daleko od toga da se zanosimo da smo stavili pod kontrolu epidemiju“, istakao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, ko god ne vodi računa o svom ponašanju i mjerama prevencije može se inficirati i prenijeti infekciju na druge.

„To što se ulažu veliki napori i što se od svih traži da poštuju mjere, i što ih većina poštuje, ne znači da mali broj onih koji ih ne poštuju ne može sve ovo da naruši“, upozorio je Mugoša.

On je kazao da se mjere i naredbe moraju poštovati, i da se jedino tako može postići rezultat, i kao primjer poštovanja mjera naveo opštinu Tuzi.

Komentarišući stav IJZ o zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske povodom predstojećeg obilježavanja Vaskrsa, Mugoša je rekao da svako okupljanje, bez obzira na karakter, utiče na povećanje epidemiološkog rizika.

“Kod vjerskih okupljanja rizik je još veći jer su vjernici sa različitih lokacija. Ne smijemo da dozvolimo bilo kakvo kršenje izdatih naredbi, očuvanje života i zdravlja je iznad svega”, kazao je Mugoša.

On je podsjetio da je i moskovski patrijarh pozvao vjernike da slave Vaskrs u kućama, a isto je to prethodno uradio i rimokatolički poglavar.

“Svaki poziv na okupljanje u vjerskim objektima je jako veliki rizik. Sveštenstvo može da obavi obred u objektima, ali u uslovima socijalne distance i to je jedini način da se spriječi infekcija”, kazao je Mugoša.

On je apelovao na sveštenstvo da pozove vjernike da Vaskrs provedu u kućama, sa svojim porodicama.

Na pitanje da li bi postepeno popuštanje mjera u Crnoj Gori, po ugledu na neke evropske zemlje, bilo rizičan potez, Mugoša je kazao da je Svjetska zdravstvena organizacija izdala saopštenje koje se bavi tom problematikom.

“Vrlo je moguće da se infekcija ponovno razbukti, treba sačekati da se epidemija stavi potpuno pod kontrolu i u skladu sa tim postepeno isključivati pojedine restriktivne mjere”, rekao je Mugoša.

On je kazao da se 199 osoba trenutno liječi u kućnim uslovima, kao i da je trenutno 11 djece do deset godina inficirano koronavirusom.

“Djeca lako prebole bolest, dosta njih nema simptomatologiju i mogu prenijeti infekciju, a da i ne znaju za to. Prestanak rada škola ima svoj značaj jer bi došlo do nekontrolisanog širenja virusa”, rekao je Mugoša.

On se osvrnuo i na nedovoljno poštovanje mjera socijalne distance u marketima, navodeći da svako kršenje preporuka podliježe sankcijama.

“Mjere obavezuju poslodavce i zaposlene da ih poštuju, kao i korisnike njihovih usluga. Sve može da funkcioniše, a da se ne ugrozi zdravlje i svako nepoštovanje treba kazniti”, kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, na koronavirus testiraju se svi oni koji prijave bilo koji simptom, kao i onkološki pacijenti, oni koji se spremaju za operacije i koji treba da odu na liječenje u inostranstvo.

“U regionu smo u samom vrhu po broju testiranja”, kazao je Mugoša.

On je naveo da i gradovi u kojima nijesu registrovani slučajevi oboljevanja treba da budu na oprezu.

“Svaki grad u Crnoj Gori po tom osnovu ranjiv. Svi u Crnoj Gori, bez izuzetka, moraju poštovati mjere”, kazao je Mugoša.

Eraković je rekao da je Crna Gora imala vremena da se spremi na adekvatan način za pojavu epidemije COVID-19, i da je to uslovilo manji brij pacijenata na respiratoru u odnosu na zemlje regiona.

“Stavovi struke su da svaki dan koji je pacijent u mogućnosti da provede, a da nije na respiratoru, poboljšava njegovu kliničku sliku. Pred ljekarima su jako teške odluke, ali ih donose ljudi sa iskustvom i znanjem”, kazao je Eraković.

On je kazao da je KCCG dobio akcioni plan i instrukcije od Zavoda za transfuziju, kada je u riječ o davalaštvu krvi u vremenu epidemije.

“Virus nema transmisiju putem krvi i davaoci mogu dati krv. Virus nije do kraja proučen i davaoci koji bi pokazali znake kontakta sa zaraženom osobom, ne bi trebali da daju krv”, rekao je Eraković.

On je kazao da nema oboljelih među novinarima.

“Raduje nas da se predstavnici medija pridržavaju procedura, jer oni moraju biti tretirani kao visoko rizična grupa, kao i zdravstveni radnici”, rekao je Eraković.

On je ukazao i na broj inficiranih među zdravstvenim radnicima.

“U KCCG su od svih zaposlenih samo četiri zdravstvena radnika pozitivna na COVID-19, što je 0,16 odsto od svih zaposlenih, dok je u cijelom zdravstvenom sistemu zaražen 21 ljekar, što ćini oko sedam i po odsto”, rekao je Eraković.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...