fbpx
NaslovnicaCovid19Potrebne pravovremene i pažljivo odabrane mjere

Potrebne pravovremene i pažljivo odabrane mjere

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ne kontroliše epidemiju koronavirusa, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS), navodeći da su potrebne pravovremene i pažljivo odabrane mjere, a posebno njihovo dosljedno sprovođenje.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a kazali su da epidemijska situacija postaje alarmantna.

Oni su rekli da na osnovu izjava iz Doma zdravlja Budva zaključuju da proces samoizolacije, kao i kontakte korona pozitivnih osoba, niko ne kontroliše.

“Iako nadležni ne smatraju bitnim da se radi testiranje na delta soj, svakako je za očekivati da će ubrzo da postane dominantan, što će značajno pogoršati epidemijsku sliku. Ili je možda testiranje na delta soj odgođeno za jesen po nalogu “glavnog državnog epidemiologa” Jakova Milatovića”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je i pored brojnih obećanja premijera Zdravka Krivokapića, ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, nadležnih iz Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica, vakcinisano samo 25 odsto građana.

To je, kako su kazali iz Komisije za zdravstvo DPS-a, apsolutno nedovoljno da se formira kolektivni imunitet.

Prema njihovim rijećima, posljedica nepreduzimanja adekvatnih mjera biće sumorna jesen – početak školske godine za koji se još ne zna u kakvoj će biti formi, širenje delta soja, koji je mnogo agresivniji i transmisivniji od alfa soja od 40 do 60 odsto, povećanje broja umrlih kao posljedica novog talasa, pune bolnice i ponovno značajno opterećenje zdravstvenih radnika.

“Upitna efikasnost vakcina na delta soj, najava pa odlaganje masovne vakcinacije Fajzer vakcinom, dolazak Sputnjik V vakcine više niko ne najavljuje, kao ni Regionalnu modularnu COVID bolnicu na primorju, koju je premijer najavio u martu”, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz Komisije za zdravstvo DPS-a, ako se želi izbjeći loš scenario, potrebne su pravovremene i pažljivo odabrane mjere, a posebno njihovo dosljedno sprovođenje.

“U donošenju i sprovođenju mjera se ogleda odgovornost institucija jer do promjene ponašanja građana dolazi tek onda kad broj oboljelih i umrlih naraste toliko da svako u to može da se uvjeri sam, i bez dodatne stručne analize”, kaže se u saopštenju.

Zbog toga, kako su kazali iz Komisije DPS-a, nadležne institucije treba da preuzmu odgovornost, a ne da je “olako retorički prebacuju na građane”.

Oni su naveli da se isto odnosi i na proces imunizacije, koji neupitno mora da se ubrza.

“Koliko smo ljudskih života spremni da “mijenjamo” za “uspješnu” turističku sezonu”, kaže se u saopštenju.

Slovenija, kako su naveli iz Komisije za zdravstvo DPS-a, poziva svoje građane da napuste Crnu Goru.

“Kovid pozitivni turisti borave na plaži umjesto u samoizolaciji, a nadležni u zdravstvu po običaju odgovornost prebacuju na građane”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je 8. avgusta prošle godine u Crnoj Gori bilo 1.211 oboljelih od kovid 19, dok ih je danas dva puta više, odnosno 2.395.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a naveli su da sedmodnevni prosjek novooboljelih iznosi 196, dok je 7. avgusta prošle godine iznosio 68, odnosno tri puta manje.

“Svojevremeno je Igor Galić izjavio da “ne kontrolišemo epidemiju kada je pozitivnih nalaza više od pet odsto”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u izuzetno velikom broju dnevno analiziranih uzoraka od preko četiri hiljade, pozitivnih nalaza je danas više od šest odsto.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a rekli su da otvorene granice i ulazak turista bez ikakve provjere COVID statusa uzima danak i “kao rezultat imamo činjenicu da postajemo jedna od najrizičnijih destinacija”.

“Tako smo u poređenju sa Italijom, Hrvatskom, Albanijom, Grčkom i Maltom ubjedljivo u najlošijoj poziciji”, kazali su iz Komisije.

Prema njihovim riječima, brzinu epidemije pokazuje broj dana za koji se duplira broj aktivnih slučajeva.

Kako su naveli, Crnoj Gori je trebalo samo devet dana, što je neslavno svrstava u sam svjetski vrh.

“U regionu je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u Crnoj Gori (314), a zatim u Srbiji i na Kosovu po 72, odnosno četiri puta manje”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...