fbpx
NaslovnicaArhivaImpresivni rezultati Vlade na više polja

Impresivni rezultati Vlade na više polja

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore ostvarila je impresivne rezultate na više polja, a posebno u borbi protiv organizovanog kriminala, ocijenjeno je na sastanku potpredsjenika Vlade Alekse Bečića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson.

Iz Vlade je saopšteno da su Bečić i Šaranović, tokom prvog dana zvanične posjete Briselu, imali niz sastanaka sa zvaničnicima Evropske komisije.

Kako se navodi u saopštenju, u razgovoru Bečića i Šaranovića sa Johanson, ukazano je na predan rad i vidljive rezultati Vlade i bezbjednosnog sektora na svim poljima.

“Posebno u borbi protiv organizovanog kriminala, sa fokusom na suzbijanje djelovanja vosokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa (OKG) i na polju ubrzanja evropskih integracija i dinamiziranja evropskog puta”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Johanson istakla pozitivne trendove u Crnoj Gori.

“Impresionirana sam vašim postignućima i moje iskrene čestitke na velikim koracima koje preduzimate”, kazala je Johanson.

Ona je rekla da se raduje posjeti Crnoj Gori na forumu ministara unutrasnjih poslova i pravde Evropska unija (EU) – Zapadni Balkan, koji će biti održan u oktobru.

Bečić je kazao da su disfunkcionalnost i blokada institucija i evropskih integracija bili glavna obilježja prilikom preuzimanja dužnosti i na početku mandata Vlade.

“Nakon samo par mjeseci svjedočimo funkcionalnim institucijama, deblokiranom i izuzetno dinamiziranom procesu evropskih integracija, kao i beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, naglasio je Bečić.

Prema njegovim riječima, kontinuirana hapšenja i procesuiranja do skoro nedodirljivih, razbijanje lanaca krijumčarenja, velike zapljenje, privodjenje pravdi bjegunaca, čišćenje bezbjednosnog sektora i državnih institucija od službenika i funkcionera povezanih sa kriminalom i korupcijom, potvrdjuju odlučnost države da tim pošastima stane na kraj.

“Ovakva postignuća su rezultat odlične saradnje bezbjednosnog sektora, Specijalnog državnog tužilaštva i nadležnih tužilaštava, kao i povjerenja i pomoći koju imamo od EUROPOL-a i drugih partnera”, kazao je Bečić.

On je ukazao i na odličan posao Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih Vladinih resora na planu ispunjavanja privremenih mjerila.

“Potpuno je jasno da idemo sigurnim korakom ka dobijanju Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila (IBAR) i nakon toga konačnom zatvaranju pregovaračkih poglavlja”, rekao je Bečić.

On je dodao da su svi kapaciteti Vlade usmjereni ka tim ciljevima.

Šaranović je ukazao na činjenicu da u tom istorijskom procesu za Crnu Goru značajnu ulogu ima Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da su zbog toga posebno ponosni.

“Koje se prepoznaje kao pozitivan primjer u ispunjavanju obaveza iz EU agende”, rekao je Šaranović, dodajući da će uskoro granice Crne Gore biti i granice EU.

On je istakao odličnu saradnju sa Frontex-om, kao i učešćem Crne Gore u aktivnostima i operacijama EMPACT-a, ukazujući na dodatan napor koji Crna Gora ulaže kada je riječ o migracijama.

Kako je saopšteno iz Vlade, Bečić i Šaranović su razgovarali i sa direktoricom za Evropu u Evropskoj službi za spoljno djelovanje Angelinom Eichorst.

“Veoma je važno da radimo sa pouzdanim partnerom, naročito u oblasti bezbjednosti i odbrane i veoma mi je važno da radimo i postižemo rezultate na poljima koje građani Crne Gore žele da vide”, istakla je Eichorst.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...