fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Podnijećemo krivičnu prijavu protiv Abazovića i ministara

Živković: Podnijećemo krivičnu prijavu protiv Abazovića i ministara

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) podnijeće krivičnu prijavu protiv premijera Dritana Abazovića i ministara koji su u srijedu obišli tunel prokopan ispod Višeg suda u Podgorici, kazao je vršilac dužnosti predsjednika te stranke Danijel Živković.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da se postavlja pitanje koji tužilac je dao odobrenje Abazoviću i ministrima da uđu u stan i depo Višeg suda gdje se čuvaju dokazi.

„Zbog navodnog slikanja sa mjesta gdje je izvršeno krivično djelo, imali ste prilike da u srijedu vidite skandal neviđenih razmjera, u kojem su premijer i ministri zatečeni u kompromitaciji dokaza, na mjestu izvršenja krivičnog djela“, naveo je Živković.

On je pitao kakva je razlika između Abazovića ili bilo kog drugog koji bi se zatekao na mjestu gdje se vrši uviđaj, i kakva je to kompromitacija bezbjednosnog sektora i čitavog procesa.

„Tako obesmišljavanje institucija zbog slikanja, ili potrebe da neko senzacionalistički pribavi za sebe političku korist, je samo dokaz haosa institucija u Crnoj Gori“, kazao je Živković.

On smatra da građani, bez obzira na političku pripadnost, moraju da se zapitaju gdje ovo vodi i u kakvom haosu Crna Gora živi.

„Bilo kome od nas da je palo na pamet da se nađe na mjestu izvršenja krivičnog djela, koje je moralo biti zapečaćeno i gdje još nije završen uviđaj, automatski bi bio procesuiran“, dodao je Živković.

Prema njegovim riječima, Abazović je navodno dobio odobrenje da bude na tom mjestu.

„Ne postoji niko u Crnoj Gori, na osnovu važećih zakonskih propisa, ko je mogao dati bilo kome odobrenje da se nađe na licu mjesta izvršenja krivičnog djela, a da to nijesu pripadnici Uprave policije ili oni koji vrše uviđaj“, istakao je Živković.

On je ocijenio da je „ovo potpuna kompromitacija države“.

“Koncipiraćemo i napisaćemo krivičnu prijavu protiv svih osoba koje su učestvovale u ovakvoj kompromitaciji bezbjednosnog sektora, između ostalog protiv Abazovića i njegovih ministara koji su bili na licu mjesta izvršenja krivičnog djela i i kompromitovali dokaze“, kazao je Živković.

On je ocijenio da Crna Gora prethodne tri godine živi u potpunom institucionalnom haosu i da na takvo stanje upozoravaju već tri godine.

„Znate i sami da zbog nerada institucija danas imamo legalizaciju bezakonja. Danas se ne može održati sjednica Skupštine opštine u Andrijevici, u Šavniku nemamo završen izborni proces. Može da se ponaša kako god ko hoće“, naveo je Živković.

Sva ta ponašanja, prema njegovim riječima, produkt su nerada institucija.

„Kada nemate adekvatan odgovor institucija onda ne treba da predstavlja neko iznenađenje ono što smo imali prilike da vidimo u prethodnih nekoliko dana, u smislu možda i najveće kompromitacije bezbjednosnog sektora, sa prokopavanjem tunela od stana u centru grada do depoa Višeg suda gdje se čuvaju dokazi za krivična djela“, naveo je Živković.

On je rekao da je neko, bez ikakvih problema, dva mjeseca kopao tunel u centru grada, gdje se nalaze štićene institucije, zgrada Predsjednika, Višeg suda, Tužilaštva, Vlada, Skupština.

Živković je dodao da nekoliko dana kasnije nema precizne informacije šta je konkretno iznijeto iz depoa.

Kako je kazao, Agencija za nacionalnu bezbjednost, koja po zakonu vrši kontraobavještajnu zaštitu državnih institucija, i Uprava policije koja je zadužena za čuvanje dokaza iz izvršenih krivičnih djela, nijesu spriječile jedan takav događaj.

Živković je naveo „da imamo situaciju da nijedna institucija u Crnoj Gori nije sigurna“.

„Bez ikakvih problema je neko došao do depoa Višeg suda i mogao da odnese neki dokaz. Danas neko može da se pita, u tim krivičnim postupcima, koliko su ti dokazi kompromitovani i da li se može nastaviti vođenje krivičnih postupaka, onako kako to zakon propisuje“, naglasio je Živković.

On je rekao da po običaju dolazi do prebacivanja odgovornost između tužilaštva, policije ili nekih drugih institucija.

Na pitanje gdje vidi rješenje ove situacije, Živković je odgovorio da prvo treba pronaći ko je odgovoran za stanje u bezbjednosnom sektoru.

Crna Gora, kako je poručio, mora da dobije odgovornu, ozbiljnu i kompetentnu vlast, koja će se uhvatiti u koštac sa problemima.

Živković je, odgovarajući na pitanje zašto još nijesu održani unutarstranački izbori, rekao da je kongres partije bio u januaru 2021, a da bi redovni trebalo da bude održan u januaru 2025. godine.

On je dodao da zbog niza izbornih ciklusa, nije bilo moguće organizovati se unutra partije da adekvatno pripreme taj proces.

„Nakon parlamentarnih izbora krenuli smo u analizu onoga što je trenutno stanje u našoj partijskoj bazi, bazi članova. Članovi su ti koji biraju partijsko rukovodstvo“, naveo je Živković.

On je kazao da to nije jednostavan proces, i poručio da tu nema nikakve fame niti mistifikacije.

„Ozbiljno se bavimo tim procesom, iskoristićemo narednih mjesec da na terenu obavimo razgovore sa svim našim članovima, precizno utvrdimo te baze podataka i u najkraćem roku nakon toga organizujemo neposredan izbor partijskog rukovodstva“, dodao je Živković.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, ponovio da je Crnoj Gori potrebna vlada i da tehnički mandat traje nešto duže od godinu.

Živković je naveo da tok dosadašnjih pregovora da ne uliva optimizam da će Vlada skorije biti formirana.

„Ne možemo očekivati da se Vlada formira tako brzo u procesu koji podrzumijeva ucjene, ultimatume, svađe“, dodao je Živković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...