fbpx
NaslovnicaCrna GoraZatvaranje Poglavlja 27 od suštinskog značaja za pristupanje Crne Gore EU

Zatvaranje Poglavlja 27 od suštinskog značaja za pristupanje Crne Gore EU

Podgorica, (MINA) – Zatvaranje Poglavlja 27 – Životna sredina i klima, od suštinskog je značaja za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU), ocijenila je ministarka za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Austrije, Leonor Gevesler.

Kako je saopšteno iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Gevesler je to kazala na sastanku sa resornim ministrom Vladimirom Martinovićem, tokom TRATOLOW ministarske konferencije o klimatskoj tranziciji zapadnog Balkana i Turske, u Beču.

“Austrija pohvaljuje napore koje Crna Gora sprovodi na usvajanju i implementaciji sistema evropskih pravila u oblasti klime i životne sredine i spremna je da podrži dalji napredak Crne Gore po ovim pitanjima“, kazala je Gevesler.

Ona je istakla da je zatvaranje Poglavlja 27 – životna sredina i klima, u okviru pristupa EU, od suštinske važnosti za za pristupanje Crne Gore Uniji.

Gevesler je naglasila neophodnost usvajanja i implementacije sveobuhvatne ekološke politike u državi koja nastoji da pristupi EU.

“Uvjerena sam da su dobre klimatske i ekološke politike od krucijalne važnosti za kvalitet života života, kako današnje, tako i budućih generacija, i u tom duhu, koristim priliku da pohvalim i podržim sve napore u tom smislu“, rekla je Gevesler.

Kako je dodala, ohrabruje to što se vidi da postoji volja Crne Gore da unaprijedi legislativu u toj oblasti.

U saopštenju se navodi da je Martinović, u razgovoru sa Gevesler, naglasio važnost TRATOLOW projekta od strane Generalnog direktorata – Klima i zatražio podršku za provjeru stepena usklađenosti propisa.

“Ukazujemo na potrebu za finansijskom, stručnom i tehničkom podrškom u cilju postizanja punopravnog članstva, po zatvaranju Poglavlja 27, kroz izradu strateške mape puta za klimatske promjene, kojom će se identifikovati obaveze svih relevantnih institucija za navedeno poglavlje u smislu izvještavanja” rekao je Martinović.

On je istakao da, u ovom momentu, ključne izazove za Crnu Goru predstavljaju nedostatak administrativnih kapaciteta, kao i uspostavljanje okvira za implementaciju Direktive EU Emission Trading System (ETS) u cjelini.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Martinović se sastao i sa generalnim direktorom za ekologiju i cirkularnu ekonomiju Kristianom Holzerom.

Martinović je, na sastanku sa Holzerom, kazao da su u cilju ispunjavanja obaveza Crne Gore iz Poglavlja 27 uloženi veliki napori, posebno u dijelu Okvirne direktive 2008/98 koja se odnosi na oblast upravljanja otpadom.

Holzer je poručio da je Austriji veoma stalo do integracije zemalja Zapadnog Balkana i da Crna Gora što prije treba da finalizuje preostala poglavlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crogorski fudbaleri četvrtoplasirani u Staroj Pazovi

Podgorica, (MINA) - Kadetska fudbalska reprezentacija Crne Gore kao četvrtoplasirana završila je nastup na...