fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEFTA i Zajedničko regionalno tržište instrument za ubrzanu integraciju

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište instrument za ubrzanu integraciju

Kotor, (MINA-BUSINESS) – CEFTA i Zajedničko regionalno tržište instrument su za ubrzanu integraciju u evropsko tržište, ocijenjeno je na Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), koji se danas održava u Kotoru.

Vršiteljka dužnosti direktorice Sekretarijata CEFTA-e, Danijela Gačević, kazala je da su širenje Zajedničkog regionalnog tržišta i rani pristup jedinstvenom tržištu EU, od suštinskog značaja za ubrzanje kako ekonomskog napretka regiona, tako i procesa pristupanja EU.

“Tokom današnjeg razgovora, istražili smo strateške načine na koje bismo mogli da iskoristimo CEFTA-u i Zajedničko regionalno tržište, u cilju unapređenja ambicije regije da se približi jedinstvenom tržištu EU“, navela je Garčević.

Prema njenim riječima, to uključuje rješavanje problema s redovima kamiona na prelazima sa EU proširenjem zelenih koridora CEFTA-TCT.

„Osim toga, unapređujemo razgovore o sporazumima o ocjeni usklađenosti, koji se smatraju djelotvornim mehanizmom za uklanjanje viza za izvoz naših industrijskih proizvoda. CEFTA takođe podržava napore relevantne za omogućavanje regionalne upotrebe alata e-identifikacije, kao što su e-potpisi, kao i olakšavanje kretanja kritičnih ljekova”, navela je Gačević.

Samit koji se održava pod sloganom Jedna regija, zajednička vizija, okupio je lidere Zapadnog Balkana, kao i predstavnike brojnih organizacija i ključne aktere u procesima pristupanja EU.

Sastanak je bio fokusiran na razgovore i implementaciju dva glavna stuba Plana rasta EU za Zapadni Balkan.

Nakon uspjesnih samita u Skoplju i Tirani, lideri Zapadnog Balkana usvojili su Deklaraciju kojom učvršćuju svoju posvećenost punoj implementaciji akcionog plana Zajedničkog regionalnog tržišta i naznačavaju prioritetne oblasti za predstojeći Plan.

„Ova nova agenda će se koncentrisati na unapređenje trgovine, omogućavanjem neograničenog kretanja roba i usluga unutar CEFTA-e. Osim toga, fokusiraće se na razvoj ljudskog kapitala, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti, te unapređenje digitalne transformacije“, navodi se u saopštenju.

Kroz Deklaraciju je takođe pohvaljen napredak postignut u vezi sa CEFTA-TCT Zelenim koridorima, a istovremeno su CEFTA strane pozvane da završe pregovore o Dodatnom protokolu 7 o rješavanju sporova (AP7).

Tokom sastanka, Gačević je potvrdila posvećenost CEFTA-e jačanju ekonomija regiona, zagovaranju ekonomske integracije, jačanju trgovine, unapređenju digitalizacije i regionalne saradnje.

Ona je zaključila da će CEFTA, na putu regiona ka EU, nastaviti da služi kao katalizator napretka i usluga regiona na putu ka Uniji.

Nedavno usvojeni Novi plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan, prepoznaje CEFTA-u kao centralni mehanizam upravljanja Zajedničkim regionalnim tržištem, jednim od ključnih stubova Plana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...