fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakon ne usvajati bez konsultacija sa EK

Zakon ne usvajati bez konsultacija sa EK

Podgorica, (MINA) – Izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama nijesu u skladu sa obavezama Crne Gore iz procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), kazali su iz Delegacije EU u Podgorici i pozvali parlamentarnu većinu da ne usvaja zakon bez konsultacija sa Evropskom komisijom (EK).

Crnogorski parlament je izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama usvojio 29. decembra prošle godine, a predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je taj zakon Skupštini na ponovno odlučivanje.

Iz Delegacije EU Vijestima su kazali da bi, ako bi stupile na snagu, te izmjene i dopune predstavljale ozbiljan rizik od narušavanja nezavisnosti Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i udaljile Crnu Goru od privremenog zatvaranja poglavlja 10.

„Očekujemo od Crne Gore da ispuni svoje obaveze u sprovođenju potrebnih konsultacija sa EK prije usvajanja svih zakonodavnih akata koji treba da budu usaglašeni sa pravnom tekovinom EU”, rekli su iz Delegacije EU.

Oni su pozvali skupštinsku većinu da se uzdrži od predlaganja bilo kojih zakona koji utiču na status i funkcionisanje nezavisnih regulatornih tijela, uključujući EKIP, bez prethodnih konsultacija sa relevantnim službama EK, kako bi se obezbijedila puna usaglašenost takvog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije