fbpx
NaslovnicaCrna GoraZajednička evroatlantska budućnost temelj unapređenja odnosa

Zajednička evroatlantska budućnost temelj unapređenja odnosa

Podgorica, (MINA) – Zajednička evroatlantska budućnost temelj je unapređenja odnosa Crne Gore i Turske, saopšteno je na sastanku predsjednika Skupštine Alekse Bečića i predsjednika Velike narodne skupštine te države Mustafe Šentopa.

Bečić je, tokom sastanka na marginama Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, kazao da dvije zemlje njeguju prijateljske odnose, i da „bliskost i povezanost naših naroda predstavlja nešto što treba uvijek sa ponosom isticati“.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, naveo da Crna Gora i Turska nemaju otvorenih pitanja i da njeguju intenzivnu saradnju.

„Zajednička evroatlantska budućnost predstavlja dobru pretpostavku da svakodnevno učvršćujemo odnose dvije zemlje“, kazao je Bečić.

On se osvrnuo na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori.

Bečić je naveo da je “usvojenom Rezolucijom o Srebrenici jasno i precizirano ugrađeno da srpski, bošnjački i hrvatski narodi, nijesu niti mogu biti genocidni ili zločinački i da odgovornost može pripadati isključivo pojedincima koji su te zločine i počinili“.

On je kazao da aktuelna politička dešavanja, u kojoj mu se fabrikuju neistine od strane određenih društveno-političkih činilaca, “očigledno služe postizanju jeftinih političkih ciljeva.”

Bečić je zahvalio na donacijama vrijednim više stotina hiljada EUR zaštitne medicinske opreme od Turske, i pohvalio njen proaktivan i odgovoran pristup na međunarodnom nivou ističući da na taj način jačaju globalnu solidarnost, humanost i podršku zemljama širom svijeta.

On je istakao da je impresivna činjenica da je Turska tokom pandemije treća u svijetu po količini medicinske pomoći koju je uputila drugim zemljama, što, kako je naveo, govori o moći i značaju te države kao globalne sile.

Bečić je rekao da je trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori izuzetno povoljna, i da su stvorene sve pretpostavke da ova turistička sezona bude znatno uspješnija od prethodne.

On je pozvao prijatelje iz Turske da posjete Crnu Goru.

Kako je kazao, Crna Gora cijeni djelovanje i aktivnosti turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA.

„TIKA je od otvaranja kancelarije u našoj zemlji do sada realizovala značajan broj razvojnih projekata, što je čini jednom od najznačajnijih strateških razvojnih partnera Crne Gore“, naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, važnu sponu između dvije prijateljske države predstavljaju iseljenici iz Crne Gore koji su nastanjeni u Turskoj, kao i turska dijaspora koja je nastanjena u Crnoj Gori, što predstavlja dovoljan motiv za vođenje intenzivne saradnje i komunikacije na svim nivoima.

„O značaju koji Crna Gora pridaje odnosima sa Turskom najbolje svjedoči činjenica da u Turskoj imamo otvorena čak dva diplomatsko-konzulatna predstavništva“, ukazao je Bečić.

On je kazao da očekuje intenzivniju saradnju i na nivou novoformirane Grupe prijateljstva Crne Gore sa Velikom narodnom skupštinom Turske.

Šentop je, kako se navodi, saopštio da Crna Gora i Turska dijele zajedničku kulturu i istoriju koja seže daleko u prošlost.

On je rekao da dvije zemlje imaju dobre odnose na svim nivoima, koji se mogu dodatno snažiti i kroz zaključivanje memoranduma o saradnji na nivou dva parlamenta.

Predsjednici su se, kako je saopšteno, saglasili da generalni sekretari dva parlamenta sačine predloge memoranduma o saradnji, koji će biti potpisan prilikom posjete Šentopa Crnoj Gori.

“Šentop je prihvatio poziv Bečića da posjeti Crnu Goru, uz najavu da se to može dogoditi već do kraja godine”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...