fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa projekte OCD prošle godine izdvojili više od 375 hiljada EUR

Za projekte OCD prošle godine izdvojili više od 375 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – Fond za aktivno građanstvo (fAKT) prošle godine izdvojio je preko 375 hiljada EUR za projekte organizacija civilnog društva (OCD).

Kako je saopšteno iz Fonda, „Podržani=osnaženi” je trogodišnji program podrške razvoju civilnog društva koji realizuje fAKT u saradnji sa Zakladom za razvoj zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Navodi se da je tokom prošle godine u Crnoj Gori podržano 36 projekata OCD-a i neformalnih grupa građana, u ukupnom iznosu od 375.720 EUR.

Prema riječima izvršne direktorice Fonda za aktivno građanstvo Anice Maje Boljević, program je osmišljen kao odgovor na nedostatke u demokratskim kapacitetima crnogorskog društva, sistemima odgovornosti, kao i reakcija na stagnaciju ekonomskog i društvenog razvoja.

Boljević je rekla da okosnicu programa Podržani=Osnaženi čine tri grant šeme: Zajednica u akciji, Aktivno učešće i Javno zastupanje.

„Osim pružanja ciljane finansijske podrške, program je usmjeren i na uključivanje novoosnovanih organizacija i neformalnih grupa kako bi se odgovorilo na nedovoljnu vidljivost i pristup lokalnim organizacijama građanskog društva u manje razvijenim područjima Crne Gore“, dodala je Boljević.

Ona je dodala da se opravdanost takvog pristupa najbolje ogleda u broju aplikacija pristiglih tokom protekle godine, kojih je bilo 125.

Kako se dodaje, u okviru tri grant šeme, tokom prošle godine pristiglo je više od 120 aplikacija, a finansijsku podršku dobilo je čak 36 projekata u iznosu od 375.720 EUR.

Iz fAKT-a su rekli da program „Podržani=osnaženi“, osim finansijske, uključuje i brojne druge komponente kao što su razvoj kapaciteta, aktivnosti dijeljenja znanja i najboljih praksi, učenje kroz učešće u konkretnim akcijama.

„Poseban akcenat je na pristupu osnaživanja građanskog društva na putu stvaranja snažnih veza sa građanima i za građane, kroz integraciju u procese javnih politika, uključujući marginalizovane grupe i manje razvijene zajednice“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je podrška OCD i neformalnim grupama građana, kroz projekat „Podržani=osnaženi“ nastavljena i tokom ove godine.

Navodi se da je kroz grant šemu “Zajednica u akciji” podržano sedam projekata, u iznosu od 29.306 EUR.

Iz fAKT-a su podsjetili da je otvoren konkurs za grant šemu „Aktivno učešće“.

„U okviru tog poziva biće podržani projekti koje predlažu i sprovode lokalne OCD, u cilju povećanja dobrobiti lokalnih zajednica i/ili tematskih zajednica, u nekoj od prioritetnih oblasti programa Podržani=Osnaženi“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da projekti mogu trajati od šest do deset mjeseci, a iznos koji može biti dodijeljen za pojedinačni projekat kreće se u rasponu od sedam do 15 hiljada EUR.

Poziv je otvoren do 14. maja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije