fbpx
NaslovnicaCrna GoraYIHR: Država dužna da procesuira ratne zločine

YIHR: Država dužna da procesuira ratne zločine

Podgorica, (MINA) – Država je dužna da procesuira ratne zločine, a učenje o prošlim događajima i sprječavanje njihovog ponavljanja zadatak je svih, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava u Crnoj Gori (YIHR), povodom 32. godišnjice napada na Dubrovnik.

“Opet šaljemo snažnu poruku da se ne smije zaboraviti i da je suočavanje sa prošlošću zadatak svih nas”, navodi se u saopštenju YIHR.

Iz te organizacije su apelovali na nadležne institucije da preduzmu neophodne korake i počnu proces suočavanja sa prošlošću.

“Želimo da pošaljemo poruku mira i da budemo dio promjena tako što ćemo se informisati o utvrđenim činjenicama i graditi svijest da je mir univerzalna vrijednost ostvariva samo uz doprinos svakog pojedinca”, poručili su iz YIHR.

Pravda, kako su naveli, mora biti zadovoljena jer se jedino tako žrtvama može odati počast.
“Samo poznajući prošlost možemo graditi budućnost”, kaže se u saopštenju.

Iz YIHR su podsjetili da je Jugoslovenska narodna armija (JNA) granatirala Dubrovnik na današnji dan 1991., a da je tokom opsade koja je trajala 240 dana stradalo 116 civila, poginulo 194 hrvatskih boraca i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju, najveći broj pripadnika JNA, više od sedam hiljada, koji su učestvovali u napadu na Dubrovnik, bio je iz Crne Gore.

Samo dvije osobe iz Crne Gore osuđene su za ratne zločine prilikom napada na Dubrovnik.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije